Vysokomýtská atletika slaví bronz z MČR a mohlo být ještě lépe!

07.09.2020 15:06

Vysokomýtská atletika slaví bronz z MČR a mohlo být ještě lépe!

První zářijový víkend se konalo v Ostravě Vítkovicích mistrovství ČR dorostenců a juniorů. Vysokomýtská atletika se radovala z nominace hned sedmi závodníků. To je jeden z nejvyšších počtů účastníků na MČR v historii klubu. Justýna Brýdlová vybojovala bronzovou medaili, Korhoňová a Bartošková byly čtvrté.

Jako první šla do boje hned trojice našich závodníků. Ve stejný čas nám startovala Markéta Burešová ve skoku dalekém, Natálie Řeháková na 1500 m a Tereza Korhoňová v oštěpu.

Markéta Burešová letos v dálce není v optimální pohodě. Kondičně se v tréninku ale zlepšovala. Do závodu se dostala až z pozice náhradnice. Stříbrná medailistka z olympiády dětí a mládeže z loňského roku, tak chtěla zlepšenou kondici potvrdit i zlepšenou technikou. To ale bohužel úplně nevyšlo. Přesto dokázala za svá záda dostat dvě závodnice a vylepšit si tak pozici s kterou vstupovala do závodu. Markéta se představila ještě na stovce, kde zůstala jen kousek za osobním rekordem.

I Natálie Řeháková se dostala na MČR na trati 1500m jako poslední možná. Již samotná účast je ale pro naši závodnici velkým výsledkem. Postupně se během sezóny dostává do formy. Dohání zimní tréninkové manko a výkony jdou nahoru. To potvrdila i v samotném závodě, když si zaběhla sezonní maximum, když dokázala vylepšit i svou příjezdovou pozici.

Tereza Korhoňová ze sektoru oštěpařek pozorovala své oddílové kolegyně jen po očku. Musela závodit opravdu naplno. Snaha o co nejdelší první hod totiž nevyšla a ve zbývajících dvou pokusech bylo potřeba zabrat, aby se Tereza probojovala do úzkého finále mezi nejlepších osm. Hned druhým pokusem se jí to podařilo. Soupeřky házely ale podobně daleko. Třetí pokusy mohly být ještě drama. Nakonec to tak nebylo a byl z toho celkem hladký postup do finále z šestého místa. Terka měla před sebou další tři pokusy. První hned nevyšel. Na druhý finálový si Terka vzala jiný typ oštěpu. Byť nohama nebyl tento pokus úplně ideální, ruka vyletěla obrovskou rychlostí a Terka si hodila nový osobní rekord! Zdvižená paže jako gesto úspěšného hodu dostávala Terčiny příznivce do varu. V tuto chvíli byla Terka totiž na třetím místě. To nakonec bohužel neudržela, a to ani přes velkou snahu v poslední sérii.  Tereza Korhoňová vybojovala na MČR vynikající čtvrté místo v hodu oštěpem v novém oddílovém rekordu.

Justýna Brýdlová obhajovala bronzovou medaili z halového šampionátu. Výškařka měla za sebou sezónu kdy snad pouze jednou nebo dvakrát nepřekonala 170 cm.  To byla stabilita, která ji řadila na pozici úplné favoritky celé soutěže. V posledních týdnech Justýnu trápily technické potíže a ani kondičně to nebylo po tak dlouhé sezóně ideální.  Skoky byly v posledních týdnech hrozně upracované. Justýna se ale rvala. Na rychlém povrchu v Ostravě hledala optimální rozběh. První výšku dala s přehledem. Kritický bod přišel velmi brzy. Hned na 162cm Justýna opravovala. Byť výšku zdolala druhým pokusem, pořád to nebylo ono. To se projevilo na 165 cm, tam měla hned dvě opravy a zbýval jen jediný pokus. V hledišti bylo ticho, že by bylo slyšet spadnout špendlík. Justýna předvedla nádherný skok a s obrovskou rezervou se přenesla přes laťku. Následující výšku překonala hned na poprvé a šla do čela celé soutěže. Začaly opravovat také soupeřky, Dvořáková ale na druhý pokus laťku zdolala, Hrušková s velkým štěstím překonala až na třetí pokus, kdy se laťka po dopadu závodnice chvěla ještě několik vteřin. Na 171 cm Dvořáková dala na poprvé, Hrušková na podruhé a Justýna s dvěma nezdary musela začít riskovat. Jeden pokus o všechno si nechala na 174 cm. Pokud dá, bude blízko možná i vítezství. Roztleskaná tribuna ale tento scénář neviděla. Laťka spadla k zemi a Justýna vybojovala bronz. Justýna vybojovala svou druhou velkou medaili a opět má bronzovou hodnotu. V historii vysokomýtské atletiky se tak stala třetí nejúspěšnější závodnicí v klubu, a to je věkem teprve dorostenka.

Další na řadě byli naši půlkaři. Jonáš Vávra a Tomáš Severa neměli zdaleka tak nabitou sezónu závody jako děvčata a jejich forma vzhledem k delšímu období bez kvalitního rychlého startu byla malým otazníkem.  První šel do boje Jonáš Vávra. Jeho výkon byl pro nás pro trenéry velkým a milým překvapením. Podal nejsebevědomější výkon na závodech tohoto formátu. I přes řadu strkanic si zaběhl osobní maximum a nebýt drobné kolize mezi 400-500m klidně se mohl rvát i o postup. Škoda, že tréninků v kvalitě nemohlo být o prázdninách více. Jonáš ale naznačil svůj obrovský potenciál pro halovou sezónu, tam věříme, že se s ním bude muset počítat. Jeho patnácté místo je vylepšením příjezdové pozice o pět míst.   

Tom Severa se dostal na šampionát až z pozice náhradníka. Každopádně se stává jedním z nejčastějších účastníků mistrovství ČR mezi chlapci v našem oddíle.  Tomova role byla velmi podobná jako u Natálie Řehákové, zkusit někoho dostat za svá záda. Už samotná účast totiž byla velkou odměnou. Tom se v závodě dostal na čelo startovního pole a když už tam byl, nechal to běžet. Tempo bylo ale pro našeho závodníka příliš vysoké. V druhém okruhu se přes něj soupeři přelili, přesto tom v sobě posbíral zbytky sil a bojoval do posledních metrů. Jeho zarputilost je v těchto náročných situacích obdivuhodná. Nakonec i díky tomu Tom misi splnil, dostal jednoho soupeře za záda a celkově obsadil na MČR dvacáté místo.

Až v podvečer se na atletickou dráhu dostala Klára Bartošková. Až s nečekanou lehkostí postoupila do finále na trati 400m. Balvan, který se naší závodnici po nepřesvědčivých výkonech posledních dní, odvalil ze srdce po tomto výkonu, resonoval celými Vítkovicemi. Slzy štěstí zalily tvář naší závodnice.  Do finále Klára nastupovala odhodlaná. Nebyla favoritkou, ale chtěla se rvát o cenný kov. Od startu do toho šlapala na plné obrátky. Do cílové rovinky vbíhala jako druhá, odhodlání, vůle, touha ji hnaly kupředu. Zbývalo posledních deset metrů, Klára stále držela medailovou pozici, posledních 5 metrů,  i 3 metry před cílovou páskou stále byla na medaili, na cílové čáře před ní ale nakonec dostala svá ramena  závodnice Zavadilová z Plzně. Zajímavostí ale jistě je, že cenné setinky neztratila Klára na cílové čáře, ale při reakci e startovních blocích. Čtvrté místo je ale pro naši závodnici skvělým výsledkem, tato letní, dlouhá závodní sezóna byla totiž pro ni neskutečně obtížná a čtvrté místo má cenu zlata.