Vysoké Mýto slaví medaile z mistrovství České republiky v atletice

17.02.2020 11:36

Každodenní dřina v dešti, ve sněhu, v chladu, po tmě, bez srovnatelných podmínek s velkými kluby, každý den na stadioně, to vše bylo potřeba k velkému výsledku.

Toho atleti vysokomýtského AC dosáhli v letošní halové sezóně a jsme na ně neskutečně pyšní. Není mnoho těch, kteří si v našem oddíle sáhnou na medaile krajské. Není mnoho atletů v kraji, kteří se dostanou na republikový šampionát a je jen hrstka těch, kteří si dokáží vybojovat medaili.  

Klára Bartošková a Justýna Brýdlová to po dechberoucích soubojích dokázaly! Na dorosteneckém a juniorském šampionátu, který se konal tento víkend v Ostravě, vybojovaly naše závodnice bronzové medaile.
 

Justýna Brýdlová odjížděla na šampionát s pocitem nejistoty. Čtrnáct dní před vrcholem atletické sezóny ji skolila chřipka a vysoké teploty hodně narušily závěr přípravy i závodní rytmus. Nikdo netušil, jak to bude v závodě vypadat. Ještě 4 dny před mistrovstvím vykazovaly ukazatele zatížení, že tělo není v pohodě a po nemoci je ještě unavené a slabé. Další den, ale už se Justýna cítila pocitově lépe a v den závodu byla připravena rvát se o každý centimetr. To se jí dařilo. Soutěží šla hladce a i na rozběhu působila na nižších výškách velmi klidně a jistě. První zaváhaní přišlo na 165cm, kdyby skočila na první pokus, tak již by měla medaili jistou, to se ale nepodařilo. Laťku překonala až druhým pokusem. Na výšku 169 tak šlo pět závodnic. Na poprvé to nevyšlo, na podruhé to nevyšlo, ale kazily i soupeřky. Dvě oponentky se ale přes laťku přenesly. Poslední, kdo z pětice závodnic mohl ještě skočit a zajistit si tak medaili, byla právě naše závodnice. Třetí pokus nebo nic. Pokud dá, má medaili. Pokud ne, bude čtvrtá. Justy si roztleskala zaplněné tribuny a uvolněným během se vydala k doskočišti. Výborný odraz, technicky ale ne zcela dokonalý skok, a Justýna skáče! Gejzír emocí vytryskl na maximum, bronz je jistý! Trenér uklidňuje nával radosti a motivuje uklidnit hlavu a rvát se dál o vyšší mety. Laťka ve výšce 173cm nebyla nepřekonatelná, Justýna skákala dobře. První pokus byl obrovsky nadějný. Nakonec ale tato výška odolala. Justýna Brýdlová vybojovala svou první velkou medaili! Moc gratulujeme.

Klára Bartošková patřila na 400m k aspirantkám na cenný kov. Jedna věc jsou papírové předpoklady a druhá pak samotný závod. O tom se přesvědčila naše závodnice v loňském roce, kdy byla také favoritkou, ale soupeřky ji v rozběhu zaskočily svým výkonem a Klára musela čekat až na postup na čas. Nakonec to vyšlo, ale bylo to opravdu těsné. To letos nechtěla dopustit. V rozběhu působila jistě odhodlaně.  Byl z toho jednoznačný postup a do finále! Tam postoupila dokonce s nejlepším časem. To se ukázalo jako spíše nevýhoda. Neboť největší konkurentky Kláru viděly před sebou a Klára neměla na koho běžet. Finále bylo nesmírně dramatické a atmosféra v hale by se dala krájet.  Mýtský fanklub byl hodně slyšet a jakmile zazněl výstřel, srdce všech se rozbušily na plné obrátky. Klára nezačala dobře. Soupeřky, které ji viděly před sebou ji rychle seběhly. Klára na tento rychlý nástup reagovala, ale na seběhu se dostala do kolize s Cybálovou, která ji nepustila před sebe. První seběhla Hůlková, papírově nejslabší čtvrtkařka z medailové trojice, ale výborná dvoustovkařka. Maximálně ze své rychlosti dokázala vytěžit. Klára se rvala, ale sily, které vynaložila v úsilí dobře seběhnout a znovu rozbíhání po kolizi v závěru chyběly na finální útok. To vycítila čtvrtá Bisová a začala se velmi dotahovat, z boje o zlato se stal boj o bronz. Ten naše závodnice nakonec o 15 setin zvládla do Mýta veze další velkou medaili. Opět se ukázalo, jak nesmírně důležitý je včasný seběh na 400m v hale a případně běžet bez kolize. Za každou medailí je neskutečně práce a dřiny a jsem za ni hrozně moc rádi.

Jonáš Vávra se stal překvapením celého šampionátu z pohledu vysokomýtských barev. Jeho páté místo má hodnotu zlata. Jonáš si dokázal, že může běhat neskutečně rychle.  Cesta do finále byla trnitá. Rozběh neznamenal přímý postup. Až dodatečná diskvalifikace jednoho ze soupeřů dala Jonášovi šanci bojovat o mety nejvyšší. Večer po odvolání bylo, bylo ale vše jinak, Jonáš ve finále nebyl, až reprotest naší výpravy vyústil v šalamounské řešení Jury a do finále postoupilo nakonec devět závodníků. Skvěle takticky vedeným závodem Jonáš ukázal, že ve finále byl právem a vybojoval fantastické páté místo.

Markéta Burešová skončila v dálce na 11. místě průměrným výkonem 533 cm. Hrozně moc chtěla, ale dělala až školácké chyby. Týden po skvělém víceboji, kde si vytvořila fantastický osobní rekord, nedokázala na svá maxima navázat. Do letní sezóny ale má ty nejvyšší cíle a věříme v posun kupředu

Tomáš Severa mezi juniory dřel na 800m co to šlo. Nakonec doběhl vteřinu a půl za svým osobním maximem. Posledních 400m běžel sám, přesto závod nevzdával a dřel až do posledních metrů. Na postup to nestačilo, ale Tomáš opět ukázal neskutečnou vůli a svůj podíl nese také na výsledku Jonáše. Běžecká parta v AC Vysoké Mýto funguje parádně a Tomáš je jedním z jejich důležitých článků.

Celému týmu AC Vysoké Mýto, trenérům, fanouškům na sociálních sítích, a hlavně těm v hale moc děkujeme. Byl to výjimečný víkend.