Na vysokomýtském stadionu proběhly oficiální atletické závody více jak po 50 letech

15.06.2017 13:16

Pokud nebudeme počítat závody kategorií přípravek, které díky nízkému počtu disciplín mohou své závody mít takřka kdekoliv, i na stadionech z kratší drahou než 400m, byly včerejší závody kategorií mladšího žactva ve Vysokém Mýtě pro místní atlety velikou událost. Na Vysokomýtském stadionu proběhla oficiální soutěž po více jak  50 letech.

Vysokomýtští atleti prokazují už řadu let vysokou výkonnost. Oddíl se může pochlubit čtyřmi reprezentanty, kteří oblékli v posledních letech národní reprezentační dres. Tři z nich startovali na mistrovství světa nebo Evropy. Zdeňka Seidlová se může pochlubit starty v reprezentaci dospělých, startovala dokonce na HME v Praze, kde vybojovala čtvrté místo. Adam Zenkl letos vybojoval třetí místo při MČR mezi dospělými.

 Mýto získalo více jak padesát medailí z mistrovství České republiky v posledních sedmi letech. V současné chvíli z nových tváří Klára Bartošková je nejlepší českou závodnicí na 150m mezi žákyněmi, na 300m je čtvrtá, na 100m překážek šestá a patří k velkým talentům vysokomých.

Margit Junková se stále zlepšuje a je již třetí v českých tabulkách ve skoku o tyči mezi dorostenkami. Matyáš Novák je v první desítce ČR na 60m a patnáctý na 300m mezi žáky. Natálie Řeháková je šestnáctá v ČR v běhu na 1500m. Nikdo z těchto výše jmenovaných nikdy nezažil závod na vysokomýtském stadionu i když patří v republice, kde se atletice věnuje přes 72000 atletů ve více jak 300 klubech, k těm úplně nejlepším.

 

Jaké to je, když přijdou rodiče, kamarádi, známí? Jaké to je, necestovat před závodem? To, co je pro všechny ostatní sporty ve Vysokém Mýtě samozřejmostí, zažili včera i mladí mýtští atleti. Závodili konečně doma.

Start na domácím stadionu se samozřejmě odrazil i výsledkově, neboť si domácí vytvořili řadu osobních rekordů, a to za hlasité podpory svých blízkých.  

 

Stadion prošel rozsáhlou rekonstrukcí v loňském roce a bez těchto úprav by se na tomto stadionu závodit nikdy nedalo. Chyběly sektory na výšku, hod kriketovým míčkem i kouli. Vše se podařilo a díky investicím města Vysoké Mýto mohou alespoň ti nejmenší závodit doma.

To, že je stadion šišatý nemělo smysl příliš při rekonstrukci řešit. Daleko větším negativem je počet drah a nevybudované sektory pro další atletické disciplíny. Samotné narovnání oválu by nepomohlo získat do Mýta soutěže vyšších kategorií. Stadion by musel dostat úplně novou podobu. Minimálně 6 drah na ovále, 8 drah v rovince. Chybí sektor na skok o tyči, sektor na hod kladivem a diskem, sektor na hod oštěpem, což se na náš placek u Loučné společně s rozšířením drah na 6-8 prostě nevejde. Proto rekonstrukce probíhala tak, aby vznikl skvělý tréninkový stadion, který umožní dobrou atletickou přípravu a atleti zde budou moci pořádat závody kategorií od přípravek po mladší žactvo. Jednou za rok by atletický klub chtěl udělat kvalitní meeting ve vybraných disciplínách pro kategorie dorostu, juniorů a dospělých. To, že je stadion po rekonstrukci tréninkově vyhovující dokazuje i fakt, že přilákal i řadu týmů, které zde absolvovali jarní přípravu. Na stadionu se připravovali atleti AK Olomouc nebo tým AC Pardubice či Iscarex Česká Třebová. Zároveň umožnil také pořádání vzdělávacích akcí. Na stadioně se konalo trenérské školení pro trenéry třetí třídy pod záštitou Českého atletického svazu.

 

Při včerejších závodech se nejvíce z vysokomýtských dařilo Jakubu Dudychovi, který doběhl 4. na 800m v čase 2:29,85. Barbora Adamcová si vyrovnala osobní rekord na 60m v čase 8,83s a postoupila v této disciplíně do finále. Osobní rekord v dálce si vylepšila Kateřina Mikysková výkonem 392cm. Ve finále se na 60m představil také vysokomýtský Adam Flídr.  

I když se závody konaly po tak dlouhé době, byly perfektně organizačně zvládnuty.

Atleti AC Vysoké Mýto by chtěli touto cestou poděkovat Městu Vysoké Mýto.