My máme rádi Jablonec! Aneb 5 medailí z mistrovství ČR dorostu a juniorů

25.06.2013 08:13

Jablonec nad Nisou je městem nám zaslíbeným a to nejen kvůli velmi vydařenému víkendu. V historii na nás v městě bižuterie a sportu čekalo vždy mnoho příjemného. Trenér Lukáš Dejdar zde získal v devadesátých letech svoji individuální medaili při MČR, mladí sprinteři Roman Divoký, Jaroslav Nespěšný a Jiří Jakoubek, se stali prvními našimi žáky, kteří zde postoupili do finále MČR na nejkratších sprintech, atletka Zdeňka Seidlová zde zaběhla český rekord a vybojovala titul, štafeta žákyň Seidlová, Novotná, Valášková vybojovala historicky první titul mistra ČR na trati 3x300m, tým žen zde poprvé nastoupil v první lize. No a jak se dařilo našim atletům tento víkend? To bylo něco opravdu úžasného.

Před odjezdem na MČR jste na našich stránkách měli možnost hlasovat kolik vyválčíme medailí. Kdo tipl číslo 5! Je vítězem. A kdo že to tu placku uválel? Jak závodili naši borci a borkyně? 

David Roháček vstoupil do soutěže jako první. V loňském roce byl druhý v žákovských tabulkách na 60m. Letos však příliš nezávodil. Vyběhl na trati 100m.  V obrovské konkurenci i přes vynikající start nedokázal cca od šedesáti metrů konkurovat nejlepším a hned po rozběhu skončil. Věříme, že David hned v hale naváže na svou výkonnost z žákovských let.

Po Davidovi šly do boje sprinterky. Andrea Doubková na krátkých plotech (100m př.) bojovala o postup z rozběhu. Ten jí ale bohužel těsně unikl a stala se první nepostupující do finále. Andrea předvedla na krátkých překách svůj standard. Její čas však v Jablonci měl teprve přijít.

Zdeňka Seidlová si na trati 400m hladce poradila se svým rozběhem a ve velmi rychlém čase 55,41 jasně zvítězila a postoupila do nedělního finále. Nejbližší konkurentku za sebou nechala o 2,5sekundy.

Po Zdenče se do startovních bloků posadila znovu Andrea Doubková tentokrát na trati 400m př. a byl to v jejím prodaní opravdu mazácký kousek. Od prvních metrů diktovala tempo a v cílové rovince nedala soupeřkám čuchnout a z prvního místa v rozběhu postoupila do finále. Zvolená taktika a lá Zdenča Seidlová byla naprosto správná. Do finále postoupila s druhým nejrychlejším časem, ale jak už z minulosti víme finále na dlouhých překážkách bývá potom úplně jiná soutěž než rozběh.   

Barbora Chytková stále benjamínek výpravy se představila na steeplu (1500m př. ). Bára byla před odjezdem pátá v tabulkách a stejnou pozici vybojovala i na tartanové jablonecké dráze. Ohromně si zlepšila osobní rekord na 5:23 a až do posledního kola se držela v kontaktu s medailovými pozicemi. Na to, že trénuje necelý rok, je tento výsledek nad očekávání.

Pak už se na dráze chystal steepl juniorů a tím pádem Petr Smolák. Před závodem jsme u delegáta zkritizovali jeho chybný postup při dohlášení závodníků na místě, ale věříme, že jednal ve prospěch sportu i když v rozporu s pravidly. Petr Smolák dostal krátký taktický pokyn jak běžet v posledním  kole když bude muset podstoupit souboj a šlo se na to. Peťa celou dobu běžel čtvrtý, když se mu podařilo překonat krizi na druhém kilometru a udržel se ve skupině, bylo jasné, že se bude bojovat o stříbro a bronz v posledním kole. Leader Olič byl při náběhu do posledního kola již hodně v čele. Náš závodník za to na čtvrtce vzal a běžel jako stroj. Perfektně splněná taktika, perfektní technika na posledních překážkách a neuvěřitelný finish znamenal fantastickou stříbrnou medaili a čas pod 9:40. Leader závodu Olič se hodně ohlížel v cílové rovince, zda ho mýtský šíp ještě nedožene. Ohromná radost ve vysokomýtském teamu po stříbrném závěru Navíc kolem tratě byly připravené již dorostenky ke sprintu na 4x100m, které Petrův výkon ohromně nakopl.

Štafeta ve složení Chytková-Novotná-Valášková- Seidlová byla ze štafeety trochu nervozní, protože v hale se jim nepodařila závěrečná předávka a děvčata byly diskvalifikováni. Tentokrát běžely fantasticky. Předávky byly sice trošku nervozní, ale holky v cílové rovince byly na medailových pozicích. N cílové čáře už se neřešilo jestli mají medaili, ale řešilo se jakou placku mají. Cílová fotografie nakonec rozluštila, že vyhrála Dukla Praha, druhý byl Jablonec nad Nisou a třetí Vysoké Mýto před Olomoucí.

První den jsme tedy zakončili s dvěma medailemi. A to nás čekala ještě neděle.

V neděli brzy ráno vyběhli na trať opět běžci. Barča Chytková ani Péťa Smolák však již neměli po náročné sobotě dostatek sil a nejdelší běžecké distance sice zvládli v osobních rekordech, ale už bez útoku na nejvyšší příčky.

Po nich šla do boje Zdeňka Seidlová povzbuzena bronzem ze štafety. Její výkon v rozběhu na dvoukile (200m) byl famózní. Nejrychlejší dorostenecká dvoustovka v letošní sezóně za 24,56 navíc s regulérním větrem ukazovala, že naše závodnice má formu jako hrom.

Pak už nás ale čekalo finále na 400m př. a Andrea Doubková. Ája patří k nejpracovitějším členům tréninkové skupiny. Medaile jí v minulosti vždy jen těsně utekla. Před závodem tedy zavládla drobná nervozitka. Naše závodnice ale byla připravena výborně. Již tréninky před odjezdem ukazovaly, že jí to běhá parádně. Hned po startu se ukázalo, kdo jak na tom je. Favoritka Vondrášková šla od prvních metrů do čela. Zbytku startovního pole uskočila i naše Andrea Doubková a druhá z největších favoritek Lenka Svobodová. Andrea běžela skvěle. Na posledních dvou překážkách velmi výrazně zatlačila do Svobodové, která měla před MČR lepší osobák oproti Áje o téměř dvě sekundy.  To už bylo jasné, že zybtek startovního pole opravdu nestačí a bronz to konečně snad už bude, ale proč nezariskovat a neporvat se o stříbro. Bylo vidět jak si Andrea věří na posledních překážkách. Atak na Lenku Svobodovou bohužel nevyšel, ale dravý projev naší závodnice a první bronzová medaile z MČR to bylo něco fantastického. Obrovský zážitek pro nás všechny. Zdvižené ruce Andrey v cíli značily obrovskou úlevu, že to konečně klaplo. Běžela skvěle.

Zhruba za 10 minut po doběhu Áji vyběhla na trať znovu Zdeňka Seidlová a BACHA! Na své nejsilnější trati 400m neměla konkurenci, přesto dokázala předvést svoji extra třídu. První dvoukilo velmi uvolněně, ale i velmi rychle. V poslední stovce neskutečný závěr a čas 54,72s.. Rekord mistrovství ČR! A zlatá medaile. Zhruba po hodince Zdenča přidala ještě bronz na dvěstě metrů. První tři závodnice v cíli běžely rychleji než byl limit pro MS v Donětsku.

Celkem tedy vysokomýtský tým získal 5 krásných medailí. Gratulujeme všem závodníkům! Byli jste v našem oblíbeném Jablonci úžasní!!!