Malý oddíl opět loupil mezi obry, Jakub Dudycha je mistrem ČR a Tereza Korhoňová stříbrná

23.06.2021 10:38

Malý oddíl opět loupil mezi obry, Jakub Dudycha je mistrem ČR a Tereza Korhoňová stříbrná

Ve dnech 19. – 20. 6. za velmi horkého počasí se konalo Mistrovství České republiky v atletice, které hostilo Kladno.

Na rozpálenou kladenskou dráhu měla vyběhnout hned šestice vysokomýtských. Hned čtyři z nich měli ambice rvát se o cenné kovy. Týden před šampionátem se ale zranila Klára Bartošková, která si při 1. lize bohužel zlomila ruku. Den před soutěží si špatně šlápla Justýna Brýdlová a její start v sobotní části šampionátu byl nemožný. Musela tak řešit, zda jí oteklý kotník dovolí závodit alespoň v neděli.  

Sport přináší spoustu okamžiků, jednou jste dole, jednou nahoře. K úspěchu potřebujete někdy trochu štěstí, někdy si to nepokazit sám, ale základem je, že pokud chcete uspět, musíte v den D hodině H předvést to nejlepší. Rok se chystáte, v dešti, ve sněhu, odpoledne i po tmě, každý den. Zatímco vaši vrstevníci často volí možná zábavnější odpoledne, vy musíte jít a pracovat na sobě. Překonat se, věřit, i když se nedaří a hledat cestu. O to silnější jsou pak emoce, které prožijete, když se to podaří. Čím těžší je cesta k vysněnému cíli, tím krásnější jsou emoce, když se to povede. Tak to je atletika.

A naši závodníci si v době COVIDové prošli opravdu náročným obdobím. Často na vše byli sami. Museli v rámci alternativního tréninku pracovat tak, aby byli schopni ukázat právě to nejlepší. V Kladně se to podařilo.

Jakub Dudycha se představil na dvou tratích na 800m a 400m. Jako favorit závodu na 800m musel čelit velkému tlaku. Soupeři byli výborní.  Hlavně Jiří Pavel Češka ze Spartaku Praha 4 už v rozběhu ukazoval velkou kvalitu, borec s vynikajícím osobním rekordem, měl zdravotní obtíže před šampionátem, ale přesto běžel skvěle.  Dudycha ve vyřazovací části musel hlavně udržet nervy na uzdě a připravit si finální útok na postup do finále. To se povedlo zhruba 150m před cílem, kdy odrazil atak soupeřů a svůj rozběh vyhrál. První cíl splněn. Teď dobře zvládnout vedra a dobře se nachystat na finále. Teplo ale bylo úmorné. Trať 400m vzhledem k vysokým teplotám a únavě z osmistovky Jakub raději neabsolvoval. Necítil se v horku moc dobře a byť jsme chtěli zvládnout obě tratě, bylo by zbytečné vzhledem k teplotám riskovat.

Finálový den byl dlouhý. Jakub musel čekat na svůj závod až do patnácti hodin. Na stadionu stál vzduch a teploty stoupaly k rekordním hodnotám.  Finále je tu. Taktika byla jednoduchá, dobře si připravit útok na medaile a pak se rvát až do cíle o co nejlepší umístění. Závod se vyvíjel trochu jinak než jsme předpokládali. Do čela závodu šel od začátku překvapivě Jiří Pavel Češka. Kuba si vybojoval pozici hned za ním a jako stín ho sledoval při každém kroku. Zhruba 300m před cílem Češka zaútočil. Jeho mimořádná kvalita okamžitě roztrhala startovní pole. S Češkou udržel krok už jen náš Dudycha. V náběhu do cílové rovinky přišel další nástup Češky a jeho další zrychlení. To už ale i Dudycha rozkmital své dlouhé nohy.  Borci běželi bok po boku. V nádherném, nervy drásajícím souboji se rvali o každý metr. Zhruba v polovině cílové rovinky se Dudycha dostal před svého soupeře a v koncovce rozhodl o svém titulu. Při průběhu cílem Jakub neskrýval obrovskou radost.

Češka udělal celý závod a v závěru na to možná doplatil. Dudycha, ale také ukázal velkou kvalitu a zvládl finálový boj naprosto výborně.

 

Tereza Korhoňová měla za sebou náročné dny. Maturita, přijímačky na VŠ. Vše dopadlo dobře a Tereza konečně mohla ze sebe odvalit velký a tíživý balvan těchto událostí. Ve Vysokém Mýtě není stadion úplně oštěpařský, trávník potřebuje svou kvalitu a díry od oštěpu často drásají příznivce kulaté věci. Přesto se podařilo tady připravit opravdu elitní závodnici, absolutní českou špičku, která se v Kladně měla být o přední pozice a možná i jednu z medailí. Tereza byla už v rozcvičení velmi dobře naladěná. Rozcvičovací hody létaly daleko, ale to často nic neznamená. Je potřeba nezmatkovat a být nad věcí. Terka si před posledním rozcvičovacím pokusem navíc šlápla do díry na trávníku a lehce si podvrtla kotník. Jakoby těch zranění v našem týmu, nebylo málo. Soutěž začala. Terka šla na první pokus plná očekávání. Bohužel hned v prvním pokusu nezvládla rozběh a vůbec se nevešla do sektoru. Největší favoritka Sičaková z Plzně hned první pokusem ukázala všem závodnicím, kdo bude dneska v sektoru vládnout a poslal oštěp do vzdálenosti za 48 metrů. Druhý pokus čekal na Terezu Korhoňovou, která pokud chtěla mezi nejlepších osm, bylo nutné něco hodit. Přešla nebo jiný nezdar by dostal naši závodnici pod obrovský tlak. Terka ale ukázala svou kvalitu výkonem 44,86m skočila na druhé místo. Byla tu třetí série. Tereza se cítila opravdu dobře. Krásným uvolněným pokusem odhodila oštěp, který nabral úžasnou trajektorii, znamenal by nejspíše vedení v soutěži, ale Terka těsně přešlápla. Ve finálových hodech se dokázala ještě o jeden metr zlepšit. Na Sičakovou tentokrát nebylo, ostatní soupeřky ale Tereza už před sebe nepustila a po loňském smolném čtvrtém místě si letos vybojovala úžasnou stříbrnou medaili. Byl to nádherný závod v podání naší oštěpařky a jsme moc rádi, že malý oddíl opět dokázal, že i na malém městě se dá dělat skvělá atletika.

 

Ve finále dálky jsme měli Justýnu Brýdlovou, která musela bojovat nejen s větrem, který se stále točil, ale i se zraněním kotníku. Osmé místo v republice je obrovským výsledkem, který věřím teprve docení.

Mezi dorostenkami skákala Markéta Burešová, ta se prala s odrazem. Ne a ne své pokusy trefit.  Nakonec jí závod příliš nevyšel.

Na osmistovce zaběhl svůj nejlepší výsledek Tomáš Severa. Poprvé v životě prolomil hranici dvou minut, a i takticky si vedl nejlépe ze všech svých dosavadních šampionátů.

Všem účastníků moc gratulujeme.  Děkujeme za zážitky a předvedené výkony a už se těšíme, až zase začneme pracovat, abychom takových okamžiků mohli zažít ještě spousty.           

ACVM.