Dudycha ovládl European Kids athletic games, Zemanová dvakrát třetí

14.09.2018 13:10

 

Od 10. září do 13. září probíhaly evropské atletické hry, kterých se letos zúčastnilo více jak 1600 sportovců.  Do mezinárodních klání zasáhla i desítka vysokomýtských atletů.

Mýto mělo velká očekávání, v kategoriích žactva patřili mýtští do širšího okruhu favoritů, jak se bude dařit mladším závodníkům, kteří poprvé bojovali v mezinárodní konkurenci, bylo však otázkou.

Jako první šly do boje Amélie Zemanová Nicole Paulusová a Nela Rouhová a to ve skoku dalekém. Celkem proběhly 4 kvalifikační skupiny po cca 25 závodnicích. Do velkého finále postoupila pouze osmička nejlepších. To se podařilo Amélii Zemanové. Její postup však byl doslova dramatem v přímém přenosu. Mezi osmičku nejlepších se dostala až na poslední chvíli a mezi účastí a neúčastí ji dělily pouze nicotné dva centimetry. Za předvedené výkony je potřeba pochválit i obě její oddílové kolegyně, které každým skokem útočily na dostřel svých osobní rekordů. O pár minut později nastoupil ke svému prvnímu startu na větší akci Petr Uher. V nejkratším sprintu nepatřil do okruhu favoritů. Petr ale předvedl fantastický výkon. Vylepšení osobního maxima téměř o dvě desetiny a nový osobní rekordu 7,80 znamenal postup mezi osmičku nejlepších. Ve finále pak obsadil Petr páté místo.  Na šedesátce zazářila také Nela Rouhová, ta předvedla fantastický běh a z prvního místa ve druhém rozběhu proklouzla i když těsně do středečního finále. V něm obsadila pak vynikající páté místo.  Nicole Paulusová i Amélie Zemanová tentokráte uvízly v síti rozběhů. Barbora Adamcová v nejkratším sprintu jen těsně zaostala za svým osobním maximem. Její kategorie však patřila vůbec k nejobsazenějším na celých hrách. Na nejkratším sprintu startovalo celkem 19 rozběhů. Jonáš Vávra na patnáctistovce bojoval jako lev, vylepšil si své osobní maximum na trati 1500m o téměř 20 sekund a vybojoval vynikající šesté místo. Mezitím postoupila do finále dálky Justýna Brýdlová výkonem 511 cm. A ze zdravotních důvodů musela soutěž dálkařek opustit Markéta Burešová.

Odpolední program byl plný očekávání. Nejprve zahájila výška s naší Amélií Zemanovou. Nervy drásající klání se pomalu blížilo k finálovým skokům a k naší velké radosti i s účastí právě naší závodnice.  Drama vrcholilo. Mladá naděje našeho klubu stále dokázala držet krok s nejlepšími. Přišly první chyby, ale v opravách byla Amálka úspěšná. Každým pokusem jsme počítali kolik zbývá soupeřek. Zhruba po 30 minutách jsme mohli vítězně zvednout ruce nad hlavu. Amélie Zemanová vybojovala první velkou medaili a to bronz a závodnice i náš klub se mohly radovat.

To ale zdaleka neměl být ještě konec. Na startu na trati 800m stál totiž Jakub Dudycha. Po výstřelu došlo k několika pádům a zmatkům ve startovním poli, kterým se nevyhnul ani náš borec. Během prvního kola se ale dokázal probojovat mezi vedoucí čtveřici. Tempo se stupňovalo, zbývalo 200m do cíle a Jakub se přibližoval medailovým pozicím. Do cílové rovinky vbíhal Jakub už jako druhý, ale třetí závodník ještě chystal útok. Jakub však odrazil jak tento záchvěv snahy, tak si vyšlápl i na vedoucího závodníka. Po veliké bitvě dokázal protnout cílovou pásku jako první. Jakub i přes svůj introvertní projev radostně zaťal pěsti a mohl se naplno radovat z velké zlaté medaile.

V dálce se pak odehrála další bitva v hlavní roli s Amélií Zemanovou. Nový rozběh, sázka na první pokus, kdy má závodník zpravidla nejvíce sil. Amélka se rozběhla, rána do prkna a po první sérii je včele. Její výkon v kvalifikaci byl 405 cm, ve finále přelétla hned třikrát hranici 430cm. Blížila se poslední série. Skákalo se daleko. Každým pokusem rostla naděje na další cenný kov. Když doskočila čtvrtá závodnice od konce, bylo jasné že Amélie i ve svém druhém závodě odveze medaili. Opět měla bronzovou hodnotu a zcela zaslouženě patřila do sbírky právě naší závodnice za výkon 447cm.

Na 300m předvedla skvělý výkon Markéta Burešová, která si časem 42,15 zajistila účast na mistrovství ČR za týden v Jablonci nad Nisou. Petr Uher se dokázal probít do finále B na trati 150m a jen o osm centimetrů nepostoupil do finále dálky.

Den blbec si prožila Justýna Brýdlová, které prostě EKAG nesedl. I to se stává.

Vysokomýtští tak vezou z European Kids athletic tři cenné kovy a mohou se radovat z velkého úspěchu.