BARTOŠKOVÁ S BRÝDLOVOU ZAZÁŘILY NA ATLETICKÉM MISTROVSTVÍ ČR DOSPĚLÝCH

24.02.2020 11:57

BARTOŠKOVÁ S BRÝDLOVOU ZAZÁŘILY NA  ATLETICKÉM MISTROVSTVÍ ČR DOSPĚLÝCH

Dvě finálová umístění mezi elitou a dva obrovské osobní rekordy.

Že má vysokomýtská atletika velmi dobrý zvuk, se potvrdilo na mistrovství České republiky dospělých. Výprava měla dvě želízka v ohni. Benjamínci na velký šampionát měli jet spíše pro zkušenosti. Jejich výkony, ale předčily všechna očekávání.

 Vysokomýtské závodnice se dokázaly velmi dobře popasovat s největší českou konkurencí, a dokonce vybojovaly vynikající umístění. Svými výkony se zařadily  do absolutní české špičky kategorie dospělých. To se z vysokomýtských v minulosti podařilo pouze Adamu Zenklovi a Zdeňce Seidlové. Jedná se o jeden z nejlepších výsledků vysokomýtské atletiky.

Klára Bartošková se představila po týdnu opět na trati 400m. Minulý víkend mezi juniorkami, po složité taktické bitvě, vybojovala bronz, byť klidně mohla myslet i na vyšší mety. Mezi dospělými tak chtěla ukázat, že umí bojovat. Chtěla se jednoznačně porvat o postup do vysněného finále. Dostat se mezi elitu by byl největší karierním úspěchem mladé závodnice.

V rozběhu však měla velkou konkurentku Lucii Pertlíkovou. Závodnice USK Praha byla stejně odhodlaná jako Bartošková.  Letos již spolu jeden souboj absolvovaly a Klára v něm byla úspěšnější. To ale dokázala seběhnout před Lucii. Hned od startu do toho závodnice pražských vysokých škol šlapala na maximum a na seběhu si vybojovala důležitou vedoucí pozici. V hale není moc prostoru na předbíhání, proto je souboj na seběhu často klíčový. Klára se přilepila na soupeřku a čekala na svou příležitost. Ta přišla v závěru závodu, dravým finišem se dokázala těsně před cílem před Pertlíkovou vmáčknout a zajistila si tak postup do velkého finále. To ještě nikdo netušil, že bude účastnicí jednoho z nejrychlejších závodů historie.

Neděli ale odstartovalo jiné finále z pohledu mýtských barev, a to skok vysoký. Na poslední chvíli až z pozice náhradnice se dostala na šampionát Justýna Brýdlová. Teprve šestnáctiletá dorostenka určitě chtěla potvrdit formu z minulého týdne a posunout osobní rekord zase o trošku výš. Celou soutěž zahajovala, což bylo pro naší závodnici nové. To se projevilo na prvním pokusu na základní výšce 162cm, kdy Justýna musela hned do oprav. Po tomto zaváhání a úspěšném zdolání této výšky se ale rozjelo velké představení mladé závodnice. Před zahájením soutěže bychom si řekli, že porazit jednu dvě soupeřky by byl obrovský úspěch. Justýna ale byla hladovější a skákala výborně. Hladce se přenesla přes 167 cm, pak již na stojanech bylo 172 cm. To Justýna ještě ve své kariéře nikdy nepřekonala. Soustředění ve tváři ukazovalo velké odhodlání, a to se vyplatilo. Justýna se dokázala přes tuto výšku přenést, vytvořila si nové osobní maximum a měla jistotu, že z MČR dospělých odejde nejhůř 10.!

Zdolání Laťky ve výšce 176cm by bylo neuvěřitelné vylepšení osobního maxima. První pokus neúspěšný, druhý pokus rovněž. „Roztleskám si lidi a jdu na to.“ Říkala Justýna před třetím pokusem.  Vynikající atmosféra, mezi trenéry řada vynikajících českých výškařů minulosti včetně českého rekordmana Jaroslava Báby, Svatoslava Tona, či Tomáše Janků. Ti všichni svými dlaněmi pomáhali ve třetím pokusu naší závodnici. Ta se vydala k laťce a třetím pokusem se přehoupla i přes tuto výšku. Euforie a radostný výkřik se nesl halou. Poprvé bude Justýna skákat na 180 cm a na českém šampionátu dospělých skončí nejhůře šestá. Za svými zády tak nechala řadu vynikajících jmen. 180cm Justýna sice již nezdolala, byť pokusy nebyly úplně nenadějné, přesto si dokázala, že může létat vysoko. Obrovský osobák a vynikající výkon nás neskutečně potěšil a byl pro nás obrovským zážitkem.

Klára Bartošková do finále postoupila posledním časem a rozhodně nepatřila k favoritkám. Závod ale rozběhla fantasticky, seběhla na čtvrté pozici a v buracející hale si běžela pro nejlepší výkon sezóny. Závod ozdobila vítězka Lada Vondrová letošním 4. nejrychlejším čase na světě a novým rekordem šampionátu. Klára Bartošková finišovala na neuvěřitelném čtvrtém místě v novém osobní rekordu 56,38. V cíli poprávu zářila štěstím. Poprvé rozběhla závod opravdu rychle a dokázala si, že může běžet úplně s nejlepšími.

Vysokomýtská atletika se může znovu pochlubit atlety v absolutní české špičce. To na startu ještě nebyla z důvodu zranění Sabina Duchoslavová a v síti rozběhů uvízla naše odchovankyně Seidlová. Tři závodnice z vysokomýtského klubu, nebýt zranění tak čtyři, stály na startu šampionátu dospělých. To vypovídá o veliké kvalitě malého klubu z Východních Čech.

Všem závodnicím gratulujeme.