Zpravodaj z MSJ v Eugene č. 3

16.07.2014 10:42

Opět panuje v Oregonu noc a my vám přínášíme postřehy z dalšího dne na americké půdě. Včerejší den jsme zahájili tréninkem. Zdeňka šla rozcvičení, několik rovinek a posilování. V tom se cítila parádně a vypadá to, že silově to vyznívá zatím velmi dobře. Areál univerzity jsme popisovali již v minulém příspěvku. Kvalitu hříšť si při svém tréninku nyní vyzkoušel i Adam Zenkl. Dopoledne absolvoval desetikilometrovy stupňovaný běh, odpoledne rovinky. Všichni účastníci si hrozně moc chválí jídlo. Když se začneme bavit o obědě nebo o večeři už mi skoro ani neodepisují na otázky a pospíchají do jídelny. No my se tady v ČR taky nemáme špatně, ale Eugene je asi Eugene. Adam exlusivně pro náš web zhodnotil, že nejhezčí děvčata jsou z naší výpravy a že američanky zatím nejsou žádný šlágr. Třetí den po příjezdu by mohla nastoupit lehká únáva z cesty, věřme že oba dva mýťáci nyní spí klidně a poctivě regenerují a sbírají síly na svůj závod. 

Zítra jdeme do treter a už si zkusíme rychlejší úseky. Pdobně to má naplanované i běžecká skupina Vladímira Černého, do které patří i Adam Zenkl.

Než si postupně představíme největší želízka v ohni z české výpravy pojďme se kouknout, kdo by měl patři k největším hvězdám šampionátu.

 Anita Hinriksdottir - loňská mistryně světa v kategorii do sedmnácti let, evropská šampionka do devatenácti let a velký talent islandské atletiky by měla zářit na trati 800m. V halové sezóně prošla dokonce do finále Mistrovství Světa dospělých v polských Sopotech, ale chvíli po doběhu byla diskvalifikována za vyšlápnutí z dráhy. Díky této její chybě postoupila do finále naše Lenka Masná. Anita přišla o světový rekord, který v Sopotech zaběhla. I proto bude velmi motivovaná, aby v Eugene uspěla a dokázala světu svou extra třídu. 

Na 1500m budeme zvědaví na výkon ethiopské závodnice Dawit Seyaum, která se v zimě představila při meetingu v pražské O2 aréně. V loňském roce stříbrná z Donětsku z MS do sedmnácti let, letos již dokázala na 1500m překona hranici 4minut. Stala se tak rázem běžkyní světové extra třídy a i na její výkony se lze během šampionátu velmi těšit. 1500m pod 4:00? To je velká pecka! 

Pojďme ale ke sprintu. Japonská reketa Yoshihide Kiryu v loňském roce pobláznil svět svým výkonem 10,01 na 100m. Jeho video vidělo na youtube více jak 100.000 lidí. Dokáže se tomuto času znovu přiblížit? Dokáže jako první asijat běžet pod deset vteřin?  Jeho letošní maximu z května má hodnotu 10.05s. Co na to ameritští sprinteři? Kluci z Jamajky? Nepřekvapí podobně jako v Donětsku někdo z  čínských sprinterů? No těšme se. Další hvězdy si představíme zítra. Pak už se budeme věnovat pouze českému týmu a našim želízkům v ohni.