Zpravodaj MS Eugene č. 5.

19.07.2014 22:14

Po několika dnech strávených na oregonské univerzitě se česká výpráva přemístila do dějiště šampionátu. Než se rozepíšu chtěl bych říct: Petře Pícho - všechno nejlepší. Člen naší výpravy totiž oslavil dnes narozeniny. Věřme, že dárek nám ukáže až na ploše nad laťkou. 

Pojďme k dějišti šampionátu. Stadion je na dohled z oken ubytovny. Blíží se nám to, blíží! Česká výprava musela být rozdělena do dvou ubytoven, které jsou sice velmi blízko sebe, ale kvalita ubytování je zcela odlišná. Někteří mají svůj záchod a sprchu na pokoji, jiní mají jeden záchod a jednu sprchu na patře. . No co tě nezabije to tě posílí. chlap má smrdět i na fotce, nebo jak se to říká.... Asi nás organizátoři a vlastně z části český atletický svaz chce co nejvíce namotivovat, abychom všem ukázali, že je nám jedno kde spíme, co jíme, protože i kdybchom měli spát na poli, my na ty dráze necháme tělo i duši a rozsekáme všechny na hadry.  Zástupci svazu vše na místě řeší a věřme, že to tak horké nebude a nakonec každý bude spokojen. 

Pojďme si představit naše závodníky s nejvyššími ambicemi na úspěch, takže postupně zkusíme představit všechny členy výpravy, protože úspěch má spoustu podob a spoustu rozměrů.

Anežka Drahotová - chůze na 10km, narodila se v Rumburku, trenérem Ivo Piták. Kombinuje atletiku a kolo. V atletice patří již několik let do evropské a od loňského roku také do světové atletické špičky mezi dospělými. Největším úspěchem je jistojistě 7. místo z loňského MS dospělých v Moskvě na trati 20km. Na juniorksém evropském šampionátu v Rieti v loňském roce ovládla trať 10km a stala se šampionkou. K tomu přidala na stejném šampionátu 9. místo na steeplu.  Letos vylepšila v Luganu svůj osobák na 20 km chůze a splnila  limit pro ME dospělých v Curychu. Trenér Ivo Piták o své svěřenkyni v článku na Idnes.cz řekl: Anežka je přírodní ukaz, kdyby ji trénoval kdokoliv ona bude úspěšná. Skromnost stranou trenére, její výsledky jsou fantastické, díky za to, Trenér je vždy součástí procesu.  Navíc Anežčin trenér dodal: Je to démon, takový divočák, všechno co dělá, dělá na plno, a potřebuje, aby se pořád něco dělo." No démon a divočák v jedné osobě to se máme na co na té desítce chůze těšit. Anežka vyběne, tedy vyjde 23. 7. v 19:25 našeho času. Anežka Drahotová vede světové tabulky. Zapněte si přenos a pojďte fandit, bude to jistojistě napínavá bitva. Chůze je prostě chůze a o dramatické zapletky nebude nouze. Občas m to připmíná biatlon, do poslední chvíle nevíš jak to dopadne. 

Jirka Sýkora - Třebíč, trenér Pavel Svoboda. I v jeho disciplíně se velmi čato objeví řada zápletek. Jirka nás reprezentuje ve víceboji a zažívá úžasnou sezónu. I on vládne světovým tabulkám. Jeho nominační výkon měl hodnotu 8047b., což byl nový juniorský český rekord, který před Jirkou držel Tomáš Dvořák. Jirka reprezentoval i na několika akcích pro dospělé v letošní sezóně a byl hodně vidět.  Našemu nejlepšímu vícebojaři posledních let Adamu Sebastianovi Helceletovi dělal více než sparingpartnera. Při poháru na Madeiře Jirku tento ostřílený borec předstihl až na závěrečné patnáctistovce. Jinak byla mladá naděje české reprezentace v mnoha ohledech dokonce lepší než Adam. Odměou mu byl splněný limit do Curychu na ME dospělých.  Třebíčský borec nastoupí ke své disciplíně hned jako první a to 22. 7. Desetiboj vyvrcholí o den později běhemn na 1500m v 5:10 minut našeho času. Jiří Sýkora na to nebude v sektoru sám. Loni bronzový z Doněcku Jan Doležal se bude pokoušet o co možná nejlepší výkon a určitě by rád hodně překvapil. Bylo by moc fajn kdyby byli kluci ve stejné kvalifikační skupině a mohli se na vzájem hecovat. 

Jsme na mýtském webu, tak pojďme pohovořit i o našich borcích respektive borcovi a borce. Zdeňka má za sebou volný den, ale po posilce z předchozích dnů prý některé svaly trochu bolí, prý se obtižněji maluje, dle komentářů některých chlapců však víme, že to na vizáži není poznat. O Adamovi máme jen útržkovité zprávy, zátra ho vyzpovídáme i on totiž startuje hned první den šampionátu 22. 7.