Zdeňka Seidlová v úterý odlétá do Baku v Azerbajdžánu na EYOT, držte palce!

25.05.2014 07:14

Vysokomýtská atletka má za sebou parádní vstup do sezóny. Mladí atleti do sedmnácti let mají velmi brzy svou letošní vrcholnou mezinárodní akci. Nejprve museli v opravdu velmi krátkém čase splnit limity a o deset dní později po konci uzavírky nominace už míří směr Azerbajdžán. Přitom tuzemská sezóna ja teprve na úplném začátku. Zdeňce Seidlové ale vstup do sezóny sedl. Jako jediná česká sprinterka dokázala pokořit nominační kriteria a to hned na třech tratích: na 100m v čase 12,05s., na 200m za 24,59s. a na 400m v čase 55,32s.. Nikdo jiný to v republice nedokázal. 

 

Teď její popuť nabere směr Azerbajdžán. Nádherný národní stadión v Baku bude hostit EYOT neboli European Youth Olympic Trials, tedy kvalifikaci na největší sportovní údálost roku této kategorie Olympijské hry mládeže. Ty se konají v  čínském Najging v polovině července. Jedná se o Olympiádu sedmnáctiletých sportovců ve všech olympijských sportech, stejně jako to mají dospělí sporotvci. Obrovská sportovní akce má ale v atletice velmi přísné nominační kvóty pro jednotlivé kontinenty. Z Evropy postoupí do Číny jen několik atletů. V běhu na 100m se nominují pouze 3 z Evropy, na 200m jen 7, což ale není úplně tak šaptné číslo s ohledem na ostatní trati a na 400m také pouze 3 závodnice. Evropská kvalifikace je  v podstatě mistrovství Evropy. Z každého státu startují pouze dva závodníci na disciplínu a ti musíeli, aby se nominovali, projít kvalifikačním limitem Evropské a posléze i národní federace. Kvóty například pro střední tratě jsou ještě přísnější, někde postupuje na Olympiádu dokonce jen jeden závodník z Evropy. 

 

Držte Zdeňce palce!!!

Zdeňka se představí hned na dvou tratích a to 400m a 200m. Poprvé vyběhne v pátek na trati 400m, kde bude usilovat o postup do finále. Na postup bude třeba prolomit hranici 55 sec. a to nebude takhle z kraje sezóny nic jednoduchého. Navíc děvčata poběží ve velkém teple, startují v pátek 30. 5.  přesně ve 12:00. Další den nastoupí v 19:10 na trati 200m. Držte mladé závodnice palce!!!! Je to znovu pro Vysoké Mýto veliká událost!!!