Žákovský šampionát ve znamení šestek

23.09.2013 11:00

O víkendu proběhl žákovský šampionát  na stadioně pražské Slavie. I přes chladnější počasí a relativně pozdní termín bylo  k vidění spoustu fantastických výkonů a výsledků. V některých disciplínách byla kvalita výkonů opravdu nadstandardní. Ukazuje se, že práce s mladeží již od přípravek a nástup početně silných ročníků posouvá výkonnost žactva o několik příček výše, hlavně v technických disciplínách a převážně u žákyň. Královnou šampionátu se stala Kateřina Vávrová z Uherského Hradiště, která získala dvě zlata ze sprintu na 60m a 150m a k tomu přidala stříbro ve štafetě. Nezapomínejme i na další závodníky.  Například výkon Nikol Tabačkové z Poruby v oštěpu, která poslala své náčiní až za 50m a jasně zvítězila. Výborné výkony ve výšce, kde hend 3 závodnice překonaly 170cm, zvítězila Michaela Hrubá z Jac Brno. Její kolegyně Jana Novotná se blýskla v dálce výkonem 587cm. První tři žákyně v cíli na 100m př. běžely fantastický čas pod 14,20sec.. Mezi chlapci skvělá dálka v podání Adama Rödera, který skočil skvělých 663cm. Český žákovský rekord však drží mýtský závodník, již bohužel zesnulý, Jaroslav Fikejz, který oblékal později dres Sparty Praha. Jako žák dolétl až za hranici 7m.   Z našeho kraje se vedlo zejména Ústí nad Orlicí, kde se dokázali velmi výrazně prosadit svěřenci Jana Vencla na běžeckých tratích a odvaží hned několik cenných kovů. Ale ani vysokomýtské atletky se neztratily!!! Byl to šampionát ve znamení šestek, 3x děvčata obsadily šesté místo. Více viz níže. 

 

Alexandra Smoláková si zaběhla zatím životní finále. Už postup mezi nejlepších osm běžkyň na 800m byl skvělou záležitostí. Saša i ve finále byla velmi aktivní a po celou dobu se snažila držet dle taktických pokynů v čelní skupině. Zhruba dvěstěpadesát metrů před cílem ale favoritky zrychlily a Saša již nestačila reagovat. Nakonec obsadila úžasné šesté místo. Velmi Gratulujeme!!!

Tereza Valášková se dokázala velmi výrazně prosadit mezi sprinterkami na nejnabitějších tratích a to na 60m a 150m. Vždy jí bohužel medaile o kousek unikla. Na 60m skončila šestá a na 150m patá. Dostat se do finále nejkratších sprintů jak v hale, tak pod otevřeným nebem je opravdu vynikající vizitka mladé sprinterky.

Šárka Novotná před šampionátem zaběhla vynikající časy na 200m př. a z mýtských děvčat měla nejlepší tabulkové postavení.  Přes překážky běžela před MČR pouze 3 závody. Po startu jejího závodu na 200m př. se nevyhla technickým problémům, keteré dokázala nejprve ustát, ale nakonec z druhého místa, ktreré by zajišťovalo postup do finále upadla. To k překážkám porstě patří. Na stejné trati upadla dokonce jedna z největších favoritek Tereza Vokálová z Jablonce nad Nisou. Šárka se tak zařadila mezi smutné vysokomýtské borce překážkaře. Při MČR na Slavii totiž v minulosti upadl Tibor Pagáč, který tehdy také mířil do svého prvního velkého finále a také Jiří Jakoubek, který při stejném mistroství jako Tibor nedokázal přetavit svoji asi historicky nejlepší formu. Slavie je v zatáčce při náběhu do cílové rovinky prostě zakletá. 

 

Štafeta 4x300m byla velmi příjemným překvapením. Stejně jako Tereza, stejně jako Saša i štafeta skončila šestá. Škoda, že štafeta nestartovala v prvním běhu, kde by naše holky měly kontakt s nejlepšími. Šárka Novotná skvěle rozběhla, stejně jako v loňském roce a předávala první, Alexandra Smoláková po náročném finále tuto pozici udržela, benjamínek výpravy Karolína Hloupá běžela svůj úsek naprosto exceletně a dokonce poodskočila zbytku startovního pole. Poslední předávka nebyla ideální a ztratili jsme tam pár desetinek, ale Terka Valášková dokázala odrazit atak soupeřky a v cílové rovince jasně dominovala. Byl to krásný vrchol šampionátu a všem děvčatům patří veliký díky. Štafeta ve složení Novotná, Smoláková, Hloupá a Valášková se stala s největší pravděpodobností novým držitelem krajského rekordu. 

 

Všem zúčastněným děkujeme za předvedené výkony v celé sezóně!!!! Věříme, že v další sezóně budou zase padat osobní výkony jako na drátkách!!! UŽ se na to moc těšíme, na nové výzvy nové emoce!!!