Seidlovou dokázala na MČR dospělých porazit jen mistryně světa! Urodilo se i další překvapení!

01.03.2016 00:32

Halová sezóna vyvrcholila domácím šampionátem dospělých v nové hale v Ostravě Vítkovicích a do Mýta putují hned dva cenné kovy. Na start se postavila trojice mýtských závodníků  v individuálních startech a štafeta žen na 4x200m. Zázemí v Ostravě je opravdu krásné. Rozcvičovací tunel pod hlavní plochou, šatny, sprchy, posilovna vše naprosto dokonalé a nové.  Časy z průběhu sezóny naznačovaly, že povrch v rovince je poměrně rychlý.  Jaký bude povrch na ovále bylo trošku otazníkem. Co je pro atlety velmi příjemné je vzduch. Opravdu se v porovnání s jinými halami velmi dobře dýchalo. Co bylo malinkým mínuskem byla akustika.  Ve srovnání s pražskou Stromovkou byla atmosféra poněkud tišší.

V sobotu se představila po delším zranění jako první Barbora Chytková na 800m. Nevěděli jsme, jak výrazně se projeví tréninkové manko. Bohužel nám nepřál ani los. Rozběh plný favoritek často bývá velmi pomalý a pak se běží strašně rychlý závěr. To se přesně také stalo. Tento typ  závodu totiž naší závodnici absolutně nevyhovuje. V rychlém závěru Bára nestačila a i když ze sebe výmáčkla doslova vše a v cílové rovince dokázala svůj čas i pořadí vylepšit , stačilo to jen na 17. místo. Po vleklých zraněních je to ale solidní výsledek.

Zdeňka Seidlová již před týdnem předvedla v jak úžasné formě je. Pojďme se za juniorským mistrovstvím ještě trošku poohlédnout. Mládežnický šampionát nabídl nejkvalitnější výkony všech dob právě ve sprintech. Naše Seidlová se stala mistryní na 200m ve výborném čase. Právě tento závod byl ozdobou celého mládežnického mistrovství. Zdeňka poskočila časem 24,33 do první desítky v Evropě a do 20. na světě ve své kategorii. Mezi ženami v ČR na druhou pozici. Výkon čtvrté závodnice v cíli by za posledních 15 let stačil 10x na zlato 4x na stříbro a jen jednou na bronz. V tomto závodě nikoliv. Vysokomýtská závodnice všem ukázala obrovskou kvalitu, když ke zlatu přidala i stříbro na 60m. Po juniorském šampionátu byla mezi první pěticí v kategorii žen na všech sprinterských tratích od 60m až po 400m.  To je v juniorském věku parádní vizitka. Moc jsme se těšili do Ostravy. Ve vzduchu bylo cítit napětí.  Jak asi letošní souboje hlavně s kolegyněmi z reprezentační štafety 4x400 dopadnou?

Rozběh v sobotu Zdeňka Seidlová zvládla s lehkostí. Do finále postupovala s druhým časem. Startovnímu poli vévodila dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová. Zdeňka ale očekávala veliký boj s rivalkou z let minulých Helenou Jiranovou, která také v pohodě postoupila. Ta vloni daleko lépe seběhla k mantinelu a připravila tak patrně naši závodnici o individuální start na HME v Praze. Letos Zdeňka měla cíle jasné. Svoji konkurentku nechat za svými zády.

V neděli v 15:40 zazněl výstřel a šesti členné startovní pole se dalo do pohybu. Zuzana Hejnová začala velmi rychle a brzy seběhla právě naši závodnici. Ta i díky tomuto pošťouchnutí  hodně vystupňovala tempo a na seběhu byla v patách mistryni světa. První dvoustovkou prolétla Zdeňka  velmi rychle a společně s úžasnou Zuzanou Hejnovou pelášily bez konkurence k cíli. Zuzana Hejnová předvedla svou extra třídu, když zaběhla letos druhý nejlepší výkon v Evropě. Naše Zdeňka Seidlová doběhla druhá. Nikdo ze soupeřek na ni nedokázal reagovat i když ji ke konci hodně těžkly nohy. Závod tak byl spíše soubojem Zuzany Hejnové s časomírou a samotinké naší závodnice s odstupem jak na Hejnovou, tak na zbytek pole. Bylo z toho úžasné stříbro a mohli jsme si odškrtnout „mission completed“.

Čas mohl být  o něco lepší, ale de facto v sólo závodě to ještě neumíme. Navíc jsme se soustředili především na svou rivalku a cílem byl dobrý seběh, který nám v loňském roce nevyšel. Škoda, že se v cílové rovince neodehrála větší bitva,  výkony by poskočily asi blíže k 54 sec.

 

V sobotu nám udělal velikou radost náš vysokomýtský Adam Zenkl. Ten obléká stále ještě dres Ostravy. Původně se mu na MČR příliš nechtělo. Přihlásil si svou netradiční trať 3000m a stal se opravdu milým překvapením. Po nenastoupení vítězů z let minulých Zemaník, Kourek, neměl závod žádného velkého favorita. Největším byl Adam Zenkl - Ostravský borec, který je ale náš! Mýťák! Adam dokázal v závěrečných dvou okruzích poodběhnout startovnímu poli a jasně zvítězit. Adam získal první titul mezi dospělými a udělal nám velkou velkou radost.

Zdeňka Seidlová se zranila při závěrečných štafetách a v současné době má nohu v ortéze a uvidíme jak dlouhá bude rekonvalescence. Naše děvčata ve složení Seidlová, Grulichová, Šafářová, Homolová obsadila velmi dobré osmé místo   

Do Mýta tak putují po MČR dospělých dvě medaili zásluhou Zdeňky Seidlové, která nestačila jen n a mistryni světa a druhá zásluhou Adam Zenkla, který se stal historicky úplně prvním Ostravákem (i když je od nás z Mýta), který na „domácí“ půdě vyhrál domácí titul.

Skvělá vizitka naší atletiky! Zdeňce přejem rychlé uzdravení a všem moc  děkujeme za podporu.