O víkendu nás čeká šampionát dorostu a juniorů

20.02.2014 20:47

O víkendu vstoupí do boje o co možná nejlepší umístění šestice našich dorostenců a juniorů. V rámci MČR se představí největší počet dorostenců a juniorů, které jsme kdy do haly Otakara Jandery na šampionát vyslali. Připočítáme-li start ještě našich odchovanců Lenky Kučerové a Adama Zenkla, bude v hale soutěžit celkem osm vysokomýtských borců a borkyň. Každý z účastníků si jede pro nějaký zážitek, někdo myslí na medaili, někdo na osobní rekord, někdo chce nasbírat co možná nejcennější zkušenosti. Pojďme si jednotlivé adepty představit.

 

Hlavní postavou naší výpravy by měla být dle očekávání Zdeňka Seidlová, která se postaví na start tratí 60m a 200m. Na 60m to bude velmi vyrovnané, největší favoritkou je Veronika Paličková, v těsném závěsu za ní je Kateřina Vávrová a do bojů o cenný kov věřme že promluví i naše Zdeňka Seidlová. Velmi dobře má běženo i Petra Šafaříková a po zranění se vrací Emily Gerulová, která může být černým koněm celé soutěže. V neděli pak Zdeňka vyběhne na 200m, kde bude největší konkurentkou Kateřina Vávrová, sestry Bára a Kateřina Dvořákovi, Tereza Vokálová.

 

S patým tabulkový časem na 800m vstupuje do soutěže Barbora Chytková, která se bude poprvé v kariéře rvát o postup do nedělního finále. Startovní pole je velmi vyrovnané. Do finále může postoupit téměř každý z přihlášených závodnic. Určitě by ve finále ale neměla chybět Anežka Drahotová 7. z MS v Moskvě, ale tam závodila v chůzi- na půlce bude největší favoritkou. Pokud by Bára nepostoupila, má šance zabojovat o skvělé umístění i na trati 1500m. 

 

Andrea Doubková vstupuje do svého posledního juniorského šampionátu. Věřme, že si atmosféru mládežnického šampionátu náležitě vychutná a popere se o postup do finále buď na trati 400m, nebo na krátkých překážkách. Na obou distancích bude třeba atakovat osobák. Andrea má za sebou velmi dobrou přípravu a je v jejích silách na obou tratích uspět.

 

Tereza Valášková je loňská finalistka sprinterských tratí mezi žákyněmi, letos poprvé okusí dorostenecký šampionát. Představí se na tratích 60m a 200m. Na šedesátce drží osmý nejrychlejší čas, ale jak už jsme tu psali, startovní pole bude velmi velmi nabité. Věřme, že do finále nám proklouznou hned dvě naše sprinterky mimo Zdeňky i Tereza Valášková. Na další distanci 200m může Terka atakovat hranici 26 sekund. Postup do finále i na této trati by však pro nás byl velikým překvapením, ale proč by se to nemohlo podařit? 

 

Alexandra Smoláková se nominovala na 800m. Vloni  6. žákyně na stejné trati, bude především sbírat cenné zkušenosti. Saša není favoritkou tohoto závodu. Průběh rozběhů  je však velmi často nevyzpytatelný. Úplný outsider může z ničeho nic bojovat o postup a favorit, který nezvládne svou roli skončí často v poli poražených. Závod se v hale běží na 4 kola, nechme se tedy překvapit.

 

Na stejnou trať vyběhne i Jan Doskočil. Benjamínek našeho týmu jede na halový šampionát úplně poprvé a věříme, že si ho náramně užije. Ani Honza nepatří k favoritům, ale jak už jsme psali výše na této trati lze překvapit. Kolem Honzova osobáku je to hodně nahečmané, v cílové rovince bude třeba bojovat o každý metr, každou desetiu či dokonce setinu. Proklouznout do první patnáctky by byla naprostá fantazie.

Adam Zenkl si půjde pro medaili na 1500m. Bude chtít oplatit Janu Frišovi porážku z šampionátu dospělých. Lenka Kučerová bude usilovat o medaili ve skoku o tyči, kde je jasnou favoritkou Rebeka Šilhanová z Brna.

Držte nám všem palce!