Mýtským atletů vygradovala na mistrovství České republiky forma do maxima

03.07.2018 09:52

 

Sychravé počasí a velký teplotní propad oproti minulým měsícům, to nezabránilo vysokomýtským atletům předvést svou formu na mistrovství České republiky naplno. Z pětice závodníků, kteří se dokázali na MČR nominovat, hned čtyři předvedli svá osobní maxima a jeden zbývající předvedl nejlepší výkon roku. Kde jinde bychom měli předvádět nejlepší výkony než na vrcholné akci?

 A že je zima? A že prší? A že je protivítr?  No a co? Je to svátek atletiky a právě tady chceme předvést to nejlepší co v nás je!

Klára Bartošková se poprvé na MČR představila mezi dorostenkami. Cíl před šampionátem byl dostat se alespoň do jednoho finále a to na tratích 100, 400 či 200m. Konkurence byla ale obrovská. Pro Klárku, jako pro prvoročáka v této dvouročníkové kategorii, to byl opravdu nesnadný úkol. Hned ve své úvodní disciplíně to ale tato štíhlonká dívenka dokázala. Na trati 100m, po nepřesvědčivém startu, s velkým protivětrem, ukázala veliké odhodlání a svou stíhací jízdu na nejkratším sprintu přetavila v postup. Mohla se tak radovat ze svého dalšího velkého finále. V něm pak po výborném startu obsadila vynikající 5. místo. Hned po finále bylo nutné rozluštit tajenku, zda běžet 400m nebo 200m. Vzhledem k zhoršujícímu se počasí trenér rozhodl, že 400m nepůjdeme. Vsadil na 200m a jak se ukázalo, i když červíček pochybností vrtal, bylo to správné rozhodnutí. Možná se na 400m dalo sáhnout i po medaili, ale to se nikdy už nedovíme a z pohledu rozvoje do budoucnosti je kombinace 200,100 jistě lepší volbou.

Dvoustovka se vyvedla parádně. Klára dokázala poprvé ve své kariéře prolétnout tratí pod 25 vteřin. Vytvořila si nový úžasný osobní rekord 24,95s a postoupila přímo do finálového běhu. Finále pak nabídlo neskutečnou podívanou a patřilo k jednomu z nejrychlejších v historii. Vítězka Šplechtnová zaběhla 5. nejrychlejší evropský výkon roku, druhý čas Hůlkové znamenal splnění limitu pro ME. Naše Klára Bartošková doběhla v tomto skvělém závodu šestá. Dokázala za svými zády nechat dokonce medailistky z poloviční distance. Skvělé vystoupení naší závodnice. Ta se zařadila na třetí místo historických tabulek našeho oddílu za úspěšné české reprezentantky. Nejlepší výkon na této trati drží účastnice ME U20 Martina Homolová v čase 24,10 a na druhém místě je finalistka MS U20 Zdeňka Seidlová za 24,33h. V Dorosteneckých tabulkách pak patří Kláře druhé místo za Zdeňkou Seidlovou, která zaběhla ve stejném věku 24,56.

Sabina Duchoslavová přijela na MČR  s jasným cílem. Probít se do finále na překážkách a pak jít bojovat mezi výškařky. Úkol nelehký. Sabina přicestovala do dějiště šampionátu s jedenáctým časem. V očích ale plály plamínky naděje a odhodlání. Dobrý běh, dobrá dráha, známé rivalky, hlava nastavena do módu bojuj. První běh to měl az sebou s příjemnou  podporou větru 0,7 do zad. Druhý běh vítr již v mínusových hodnotách čili proti směru běžců. Přímo postupovali dvě závodnice a třetí a čtvrtá museli bojovat o čas. Vzhledem k tomu, že dvě ze tří největších favoritek měla Sabča v běhu, musela věřit v postup časem.  Bylo to dramatické, Sabča měla formu a tlačila do překážek. V cíli i přes silný protivítr v hodnotě -1,7 m/s doběhla v novém osobním rekordu 14,73s. Bude to stačit? Jedna setina byla v neprospěch naší závodnice a to právě na úkor prvního běhu. Dle kalkulaček pro sprintery by byl její výkon v bezvětří minimálně o 12 setin lepší a to měl první běh +0,7. Finále nám bohužel uteklo, ale i to je sport. Sabča si dala na vrcholu sezóny osobák a i to svědčí o dobrém načasování přípravy. Výšku ovlivnila zima a déšť a velká touha uspět. Čím víc člověk chce většinou to jde hůř. Sabča chtěla moc, cítila se dobře, ale běh k laťce byl hodně nervózní a ovlivněný zimou. V sezóně bude určitě více příležitostí útočit na osobní rekord než nyní na Julisce.

Kateřina Hájková se velmi těšila na svou první disciplínu. Skok daleký patří k jejím vůbec nejoblíbenějším. Konkurence byla obrovská, čelo startovního pole dosáhlo výkony daleko za šesti metry. Kačka nepatřila k favoritům, přesto její ambice sahaly poměrně vysoko. V halové sezoně si totiž dokázala, že může sahat i po finálovém umístění. Bohužel se ji nepodařilo trefit ani jeden pokus ideálně, přesto si odváží pěkné jedenácté místo. To na překážkách to byl úplně jiný šálek kávy. Kačka vyrazila z bloků velmi odvážně a rytmicky velmi jistě. Během celého závodu neudělala vážnější rytmickou chybu a zaslouženě si doběhla pro parádní osobní rekord. Kde jinde by měly padat osobní rekordy než na MČR. Bylo z toho stejně jako v dálce velmi pěkné jedenácté místo.

Svou premiéru si odbyla na mistrovství ČR Natálie Řeháková. Trať 1500m př. patří k nejtěžším běhům dorostenecké kategorie. Natálka nepatřila k favoritkám, ale během závodu velmi odvážně reagovala na tempo svých kolegyň. Před posledním vodním příkopem bohužel zazmatkovala jedna ze soupeřek a Natálku velmi zbrzdila. Natálka tak musela velmi zbrzdit a lehce ztratila kontakt se skupinou před sebou, přesto dokázala ještě několik soupeřek v cílové rovince předběhnout a z mistrovství si také odváží 11. místo a co je důležité byl to opět osobní rekord.  Natálka si dokázala, že může soupeřit s nejlepšími závodnicemi ČR a věříme, že pokud dobře uchopí přípravu v další sezóně již bude útočit minimálně na osmičku.

Margit Junková dosáhla na jedno z nejlepších umístění naší výpravy. Závodnice, která se připravuje ve skoku o tyči s Martinem Skřivánkem sice nedokázala navázat na parádní jízdu šampionátem z předchozí sezóny kdy vybojovala bronz, ale byla tomu velmi velmi blízko. Šampionátem procházela jako nůž máslem bez jediné opravy stejně jako v minulém roce. Pak ale přišla výška 347cm, kdyby ji jakkoli zdolala skončila by nejhůře 4.  Bohužel byla pro tentokráte tato výška pro Margit zakletá. Přesto si odváží vynikající šesté místo a co hlavně nejlepší výkon sezóny.

Mýtští atleti předvedli na vrcholné akci ty nejlepší výkony celé sezóny a většina hned i osobní rekordy. Jsme šťastni, že se i v tak malém klubu, v tak malém městě, můžeme těšit z tolika skvělých výkonů. Všem závodníkům moc blahopřejeme.