Krásný souboj Zdeňky Seidlové v cílové rovince znamenal překonání 33 let starého českého rekordu

17.02.2014 10:41

Vysokomýtská atletka již po třetí ve své sportovní kariéře dokázala změnit historické atletické tabulky. Při halovém šampionátu dospělých v pražské hale ve Stromovce, zaběhla historicky nejrychlejší dorosteneckou čtyřstovku. Rekord držela 33 let Alena Pekárková z Jablonce (55,11s.). Od neděle je držitelkou nejlepšího výkonu všech dob v hale naše Zdeňka Seidlová.

 

To, že má Zdeňka velmi dobře vyladěno před vrcholem sezóny, bylo čitelné už po sobotních rozbězích. V nich si počínala naprosto nekompromisně a do finále postoupila s druhým nejrychlejším časem ze všech závodnic v novém halovém osobním maximu 55,63s. Rychlejší byla pouze česká reprezentantka  Denisa Rosolová, která se vzhledem k blížícímu se Mistrovství světa rozhodla do finále nenastoupit. V těsném závěsu za Zdeňkou byla o dva roky starší Helena Jiranová z Kolína. Ta trať zvládla o pouhé dvě desetinky pomaleji.

 

Před finále jsme řešili jak závod takticky pojmout. Věděli jsme, že Helča má úžasnou formu a bude spíše spoléhat na koncovku závodu. Nechtěli jsme ale přehnaně taktizovat, čtyřista metrů je především sprint. Chtěli jsme se vyhnout strkanicím na seběhu, které by znamenaly rozhození tempa. Rozhodli jsme se tedy jít do závodu podobně jako v rozběhu, tedy s rychlou první dvoustovkou a pak se pokusit v závěru zatánout a buď to Helča za námi stihne nebo ne.

První dvoustovka nakonec nebyla tak rychlá jako o den dříve a obě konkurentky byly v těsném závěsu. Pak přišla dramatická koncovka, kdy obě atletky bojovaly o každý decimetr atletické dráhy bok po boku. Helena Jiranová to nakonec těsně stihla a odváží si zasloužený titul a nový skvělý osobní výkon. Zdeňka Seidlová má stříbrnou medaili, ale co je daleko cennější – odvaží si z haly „svůj“ národní rekord na trati čtyři sta metrů v kategorii dorostenek! Nově má nyní hodnotu 54,77s. Nikdy nikdo neběžel v tomto věku v České republice rychleji než vysokomýtská závodnice.

 

Zdeňka se představila společně s oddílovými koelgyněmi Andreou Doubkovou, Terezou Valáškovou a Barborou Chytkovou ještě ve štafetě 4x200m a děvčata společně vybojovala parádní 5. místo.

 

Hned další víkend budou k vidění mýtští atleti znovu. Tentokrát při republikovém šampionátu dorostenců a juniorů. Nejen na výkony Zdeňky Seidlové, která nastoupí na kratkých tratích 60m a 200m, se lze těšit. Sledujte naše weby a radujte se z rekordu společně s námi!