Druhý den šampionátu ozdobila naše Zdeňka Seidlová splněným limitem na mistrovství světa

30.06.2014 09:51

Druhý den nás při MČR v Třinci čekala pořádná porce finálových startů našich nejlepších. Nejprve však šla do boje o svoje finále Tereza Valášková na trati 200m. Měla opět výborný start, ale v závěru jí strašně rychle docházely síly. Opět již po druhé na tomto šampionátu zbyla na svěřenkyni Jiřího Jakoubka první nepostupová pozice. Veliká škoda. O necelou půlhodinu šla na start finále na trati 800m Barbora Chytková.. Závod měl tři jasné favoritky Hausenblachovou, Vocáskovou a Rosovou. Zbytek finalistek byl se svými osobními rekordy vtěsnán do necelé vteřiny a půl a dalo se čekat, že to bude opravdu napínavé. Bára začala velmi odvážně a vedla celé startovní pole. Musela tak bojovat i se silným větrem, který vál po celý šampionát,  zároveň se díky vedoucí pozici vyhnula kolizím v zadní části startovního pole. V finyši ukázaly favoritky svou sílu a poodběhly zbytku závodnic. Bára si ve svém prvním finále na MČR vybojovala fantastické 6. místo. Svou formu tak dlouhodobě stabilizovala na časech pod 2:20 a toto parádní umístění je jí odměnou za přístup k tréninku po celý rok.

Finálový sled ale pokračoval a vítr na stadioně sílil. Andrea Doubková měla přichystané bloky na 400m př. a věděla že pokud chce medaili, musí svůj čas stlačit k blízkosti osobního rekordu. Hned po startu hodně fouklo, což pomohlo závodnicím, keré zdolavají překážky v 15 krokovém rytmu, naopak Andree silný vítr spíš uškodil a na druhé překážce chybovala a první tři závodnice jí poodběhly. I když se pak snažila co jí síly stačily, ztrátu již nedohonila. Byl z toho nejlepší čas sezóny a parádní 5. místo, alw v koutku duše jsme pošilhavali o něco výše. Andree patří velký díky za celou sezónu. Zvládla neskutečnou dřinu v tréninku a patřila společně s Bárou a Zdeňkou  k nejlépe pracujícícm během celoroční přípravy. Paté místo je velkým úspěchem. 

Po Andree nastoupila na dráhu naše nejlepší atletka posledních sezón. Letos již absolvovala EYOT v azerbajdžánském Baku, Mistrovství Evropy družstev dospělých v německém Braunschweigu a i doma chtěla jednoznačně běžet co nejlépe. Sobotní rozběh za 56,07 dával soupeřkám drobnou naději, že by mohly Zdeňku ve finále prohnat. Na čtvrtce se konkurence velmi výrazně zvedá a je to pro všechny holky obrovsky dobře. Zdeňka rozbalila závod ve velkém stylu a soupeřky musely na její rychlé tempo také hodně reagovat. První dvoustovka byla v podání naší závodnice lehce pod 25. Jako trenér jsem si říkal, že to ohromně přepálila a že bude hodně zajímavé jak se popere s druhou částí závodu. Zdeňka vědoma si síly konkurentek, které prahnou po jejím skalpu, makala i v druhé polovině trati na víc než 100%. Ač se to před startem zdálo v tak větrném počasí až nereálné, po proběhnutí cílem byl na časomíře výkon 54,25s. To je nejen nový krajský rekord, ale je to také splněný limit pro Mistrovství Světa do amerického Eugene. V cílové rovince přitom vál vítr - 4m/s.  Zdeňce se podařilo splnit limit na vrcholnou akci určenou pro kategorii juniorů. Věkem ještě dorostenka, pojede tedy na šampionát, kde se utká se závodnicemi až o dva roky staršími. Bude to ohromná zkušenost. Jako trenér musím říct, že mi mojí práci tahle talentovaná dívenka celkem příjemně komplikuje. Jeí čas je nejlepším výkonem všech dob v kategorii juniorek. Navíc v Eugene bude startovat i další mýtský odchovanec Adam Zenkl. Ten na šampionátu nadělil všem soupěřům sto metrů na trati 1500m a v sólo závodě si doběhl pro jasný mistrovský titul. V Eugene se představí také na trati 1500m. Mýto prostě za pár let poslalo do atletického světa hned několik vynikajících borců. Lenka Kučerová, také mýtská odchovankyně, přidala totiž bronz ve skoku o tyči. Celkově "mýťáci" tedy vybojovali bronz ve štafetě 4x100m ve složení Chytková, Valášková, Doubková, Seidlová, dvě finále na trati 800m (Chytková) a 400m př. (Doubková), mistrovský titul na 400m dorostenek v novém rekordu mistrovství ČR a zároveň splněný limit na MS v podání Zdeňky Seidlové, zlato a titul veze Adam Zenkl na 1500m a bronz Lenka Kučerová v tyči. Moc hezké vytsoupení mladých vysokomýtských náctiletých. Všem účastníkům MČR z Mýta gratulujeme. Jste opravdu výborní!!!