Atletika měla svůj republikový šampionát a skvělý Dudycha byl bronzový!

09.03.2021 11:06

 

O víkendu se za přísných hygienických podmínek konalo mistrovství České republiky v atletice pro kategorie dorost a junioři. Pro většinu závodníků to byl vůbec první, zároveň ale i poslední závod v halové sezóně 2021.

Vysoké Mýto mělo na startu tři závodníky. Za normální situace by byl počet startujících jistě vyšší, ale i toto trio mělo svou sílu a chystalo se útočit na finálová umístění.  

 Jako první šli do boje naši osmistovkaři. Ti museli projít přes síť rozběhů do nedělního finále.  

Mladší z dvojice Tomáš Severa, Jakub Dudycha nastoupil hned v prvním rozběhu. Byl to právě Jakub, který po takticky dobře zvládnutém boji lehce postoupil a svůj běh dokonce vyhrál. Tomáš Severa zvolil taktiku vyčkávajícího střelce. Ze zadních pozic čekal na chyby soupeřů. Ty bohužel nepřišly a Tomáš uvízl v náročné rozběhové loterii.  

V sobotu večer čekali fanoušci mýtské atletiky na velký boj o medaile ve výškařském sektoru. Justýna Brýdlová chtěla navázat na medailové zisky z dorosteneckých kategorií. Prvním rokem juniorka měla vše velmi slibně rozehráno. První výšky zdolávala hladce. Soupeřky často chybovaly a nebyly zdaleka tak jisté, jako právě naše závodnice. Bylo jasné, že o medailích se bude rozhodovat už na výšce 167cm. Pokyn byl jasný, skočit tuto výšku na první pokus. To se bohužel naší závodnici nepodařilo a co bylo ještě horší, na minulých výškách chybující soupeřky tento moment zvládly. Justýna musela překonat další postupnou výšku 170cm. To již v letošní halové sezóně zvládla. První dva pokusy však byly nezdařené. Kazily i soupeřky. Ty nakonec tuto výšku nezdolaly vůbec. V ten moment Justýně zbýval ještě jeden pokus. Pokud skočí, bude nejhůře stříbrná. Pokud nedá, odveze si bramborovou medaili. Napětí by se dalo krájet. Justýna si řekla pohybem svých paží o roztleskání svého rozhodujícího pokusu. Torzo trenérů a ochranky, které bylo do haly vpuštěno, nakonec vytvořilo tu správnou závodní atmosféru. Poslední srovnání myšlenek a jde se na to. Bylo vidět, jak hodně to chce naše závodnice dokázat. Justýna i přes obrovskou snahu tento pokus bohužel nezvládla a veze si domů čtvrté místo. Slzy zklamané závodnice vytryskly naplno bezprostředně po dopadu na duchnu. Bylo to blízko.  I tak krásné 4. místo.

Jakub Dudycha šel do finálového běhu s odhodláním potrápit největšího favorita Češku ze Spartaku Praha 4. Chtěl si s ním vyzkoušet souboj a nasbírat cenné zkušenosti do dalších období. Před závodem byl sebevědomý, odhodlaný. Závod začal lehkou strkanicí, což je na této trati v hale zcela běžné, a vláček osmi závodníků vyrazil na zhruba dvouminutovou řež o co možná nejlepší výsledek. Po prvním kole byl Jakub zavřený mezi soupeři a musel si hledat cestu z této nevýhodné pozice.  To  se podařilo, byť byly ve hře zase ruce a lokty soupeřů.  Na čtvrtce již byl v paták největšího favorita. V dalším kole se pokusil náš závodník o nástup. Velezkušený Češka, který svou výkonností patřící do čela evropských tabulek této věkové kategorie,  nástup našeho závodníka odrazil. Tempo se výrazně zrychlilo. Češka s Dudychou poodskočili zbytku startovního pole. Češka dál stupňoval svoje tempo a Jakub na to již nebyl schopen reagovat. Nezdařený nástup mu sebral hodně sil. Na cílové pásce se před Jakuba vmáčkl ještě jeden ze soupeřů. Jakub Dudycha vybojoval krásný bronz.  Běžel stylem závodníka, který si vytyčil jen tu nejvyšší možnou metu. Běžet takticky pro stříbro byla asi taky varianta, ale Kuba jako správná závodník chtěl víc než jen dobře zvládnout taktický boj. Chtěl běžet! Odměnou mu je osobní rekord 1:57,02, což je i nový oddílový rekord.

 

Všem moc děkujeme a těšíme se, že snad již v létě budeme závodit v normálním režimu. Hodně zdraví všem.