Adam Zenkl nám poskytl rozhovor před Mistrovstvím Evropy v přespolním běhu

24.11.2013 20:19

Adam Zenkl se nominoval na Mistrovství Evropy do srbského Bělehradu, které se koná 8. 12. 2013. Adam vyběhne na trať 6km v 10:00. Odchovanec vysokomýtské atletiky se v současnosti připravuje v nejlepší běžecké skupině České republiky u trenéra Vladimíra Černého. Tuto tréninkovou skupinu tvoří vesměs čeští mladežničtí reprentanti. Adam patří k nejlepším českým běžcům na střední tratích 800m a 1500m. Již stabilně vozí medaile z mistrovství ČR své věkové kategorie. Při MČR dospělých v Táboře letos v červnu obsadil jako junior dokonce skvělé 5. místo a zařadil se tak do absolutní české běžecké špičky. Pro všechny bylo velmi milým překvapením, když se náš odchovaenc dokázal prosadit i na dlouhých tratích při přespolním běhu a řekl si o účast na Mistrovství Evropy. Přinášíme pro Vás krátký rozhovor po návratu ze soustředění před šampionátem.

1.      Je to pro tebe první velká akce, jak se na ni těšíš?

Je to moje první velká akce a těším se moc. Nejraději už bych běžel zítra!!

 

2.      Jak probíhala tvoje příprava posledních 14 dní? Kolik jsi naběhal kilometrů během soustředění?

Moje příprava posledních 14dní probíhala v Zadově na Šumavě.  Sice tam byly nějaké malé zdravotní komplikace, ale ty jsme všichni s klukama překonali. Naběhali jsme v těžkém kopcovitém terénu okolo 200km za 14dní.

 

3.      S jakým cílem odjíždíš do Bělehradu?

Můj hlavní cíl je to nějak výrazně nepokazit klukům a skončit do první 60tky.

 

4.      Myslíš, že v týmové soutěži máte šanci na bednu? (Soutěž týmů se hodnotí na základě součtu umístění závodníků z jednoho státu.)

Myslím, že šanci na bednu nemáme, protože tým Rusů, Španělů a Francouzů je určitě silnější, ale první pětka by byla parádní.

 

5.      Na Mistroství Evropy vás běží z České republiky pět. Myslíš, že můžeš svoje kolegy, „dlouhotraťaře specialisty“, potrápit nebo dokonce porazit?

To nevím. Kluci jsou opravdu silní a specializují se na delší tratě. Já jsem středotraťař (800m, 1500m)  takže to nebude snadné.

 

6.      Kdo z Čechů má teď největší formu, komu to v tréninku nejvíc běhá?

Tak určitě největší formou momentálně disponuje Kuba Zemaník, který je prostě k nezastavení!:D

7.      Na Evropském šampionátu se běží 6km terénem. Jaké bude tempo závodu? Jaké obvykle bývá tempo ve vaší kategorii?

Ti první 6km mohou zvládnout tempem kolem 3min na km. My bychom mohli atakovat hranici 3:10, ale záleží na podmínkách. Běží se v Bělehradě a tam bude pekelná kosa, takže uvidíme!:D

 

8.      Co vás ještě teď čeká do odletu?

  Teď už nás čeká jen 14dní ladění formy.  Budeme hodně klusat a sem tam si střihneme nějaké ty úseky.

 

9.      Uvidíme tě ještě do odletu v Mýtě?

Do Mýta domů přijedu příští víkend, na přelomu listopadu a prosince. Musím navštívit mého kamaráda Péťu Smoláka a probrat s ním taktiku.

 

 

Adam č. 50