Vysokomýtská atletka Bartošková je ve 14 letech v reprezentaci ČR

04.10.2017 10:58

Vysokomýtská atletika se může pochlubit dalším talentem. Skvělou sezónu má za sebou vícebojařka a sprinterka Klára Bartošková.

V halové sezóně již začala vystrkovat růžky a výrazně se přiblížila české absolutní žákovské špičce. V hale si senzačně vylepšila své osobní rekordy a poprvé v životě proklouzla do finále sprinterských disciplín a hned se rvala o nejcennější kovy. Sice to ještě necinklo, Klára doběhla dvakrát čtvrtá, ale o to větší bylo pak úsilí této závodnice v přípravě. Že cesta k úspěchu je pozvolná a velmi těžká, tak o tom se přesvědčila při své první úžasné sezóně i tato mladá závodnice.

Na mistrovství ČR ve vícebojích odjížděla v roli outsidera. Nečekalo se, že by tato subtilní dívka mohla nějako výrazně překvapit. Jenže opak byl pravdou. Po prvním dni Klára byla celkově třetí a co disciplína to osobní rekord. Navíc svými výkony ve sprintech atakovala rekordy krajské. Držitelka nejlepších časů  Lenka Ficková patřila ve své době mezi 8 nejlepších sprinterek světa a následně startovala i na OH. To bylo sice před dvaceti lety, ale od té doby nikdo takto blízko nebyl.   Následující den víceboje jsme chtěli dál snít sen o medaili, ale ještě to zřejmě nemělo přijít. Po fantastickém závěru na 800m chybělo naší bojovnici pár nicotných bodíků a nakonec opět brala čtvrté místo. Po dvou 4. místech z MČR v hale, přibylo tedy další. Bramborová sezóna byla v plném proudu.

Klára Bartošková si pak zaběhla další osobní rekordy. Za zmínku stojí hlavně nejkratší sprint 60m. Čas 7,78s je totiž novým oddílovým  rekordem.

Naše atletka byla nominována do krajského týmu pro Olympijské hry dětí a mládeže. Tento velkolepý projekt byl pro všechny žáky a žákyně obrovskou výzvou a motivací. Klára startovala na překážkách, kde jsme cítili velikou šanci na první cenný kov a dále na trati 300m. Klára hladce prošla do finále a ve finále bohužel upadla. V době pádu však byla znovu na čtvrté pozici. Opět ta čtyřka….

Vše se ale mělo otočit.

Na trati 300m nestačila Klára pouze na úžasnou Adélu Novotnou. Nádherně technicky pojatým během si naše závodnice vybojovala první velkou medaili. Skončila druhá na trati 300m jen 3 setiny za krajským rekordem oddílové kolegyně Zdeňky Seidlové. K tomu přidala další medaili ze štafety 4x60m, kde tým z bramborové pozice dotáhla na cílové pásce k bronzu.

Na základě těchto výsledků jsme MČR pod otevřeným nebem v září vyhlíželi již s medailovými ambicemi. Klára sebevědomě bez jediné chyby postoupila do finálových bojů na nejdelším sprintu. O den později tak stála na startu v roli jedné z favoritek a všichni jsme mačkali své palce silněji než obvykle. Boj o první medaili z MČR začíná. Klára běžela skvěle, do cílové rovinky vbíhala těsně druhá, neskutečný souboj o čelo, který nakonec lépe zvládla závodnice z Frýdku Místku, ale Klára Bartošková je jasně druhá. Vysokomýtská atletka může slavit. Má svou první velkou medaili a ta první bývá jedna z nejcennějších.

Následovala pozvánka do reprezentace. V tom obrovském množství atletů a atletických klubů podporovaných sportovními školami se opět prosadilo i malé městečko z Východních Čech. 

Vysokomýtská atletka tak startovala poslední zářijový víkend v chorvatském Varaždinu. . V mezinárodní konkurenci doběhla na pátém místě.

Z bramborové sezóny se nakonec vyklubala sezóna stříbrná. Gratulujeme vysokomýtské atletce a přejeme hodně úspěchů a radosti v další kariéře.