Slzy štěstí byly pro tyčkařku Margit Junkovou odměnou za zisk velké medaile

30.06.2017 14:10

Slzy štěstí byly pro tyčkařku Margit Junkovou odměnou za zisk velké medaile

O minulém víkendu se konalo mistrovství České republiky v atletice v Jablonci nad Nisou. Vysokomýtští atleti měli ve hře čtyři závodníky. Margit Junková vstupovala do soutěže tyčkařek jako jedna z aspirantek na dobré umístění. V každé disciplíně je však třeba tyto ambice naplnit a na velkých soutěžích, což mistrovství republiky opravdu je, to nikdy není snadné.

Margit Junková se připravuje pod vedením pardubického trenéra Martina Skřivánka a kondičně pracuje ve Vysokém Mýtě s Lukášem Dejdarem. Skok o tyči patří vůbec k nejtěžším disciplínám, zároveň je ale disciplínou velmi krásnou.

Skokani o tyči se musí vyrovnat s dlouhým průběhem soutěže, jedná se o jednu z nejdelších vůbec z nejdelších. Sportovci jsou na ploše stadionu mnohdy i více jak tři hodiny. Jejich příprava a to nejen ta kondiční, ale i psychická, je proto nesmírně důležitá.

Margit vstoupila do soutěže dobře. Na první pokus zvládla svou základní výšku. Skočit základ pro závodnice z té lepší poloviny startovního pole není vůbec jednoduché. Čekají poměrně dlouho na zahájení v soutěži a již několikrát se v minulosti stalo, že i ty největší hvězdy, zůstaly bez platného pokusu. Takže pro Margit dobrý klidný  vstup. Naše závodnice byla naprosto koncentrovaná a postupně přidávala centimetry na stojanech. Nakonec zbyly v soutěži již jen čtyři závodnice. Margit ty nejvyšší nejdůležitější výšky zdolávala na první pokus. Ta touha a koncentrace byla do očí bijící a pak to přišlo. Margit překonala 347cm a bylo jisté, že z Jablonce poveze svou první velkou medaili. I soupeřky se na této výšce trošku zadrhly a Margit bojovala dál. Další pokusy na výšce 357cm byly hodně nadějné, další centimetry už se ale přidat nepodařilo. Vertikální skoky vždy vlastně končí v atletice trošku smutně. Skončí, když třikrát shodíte laťku, ale tentokrát to rozhodně smutek nebyl. Vypuklo ohromné štěstí. Hrkly nám slzy do očí, když jsem viděli radost Margit, když emoce vylezly naplno na povrch. Bylo to opravdu velmi dojemný zážitek. Margit Junková získala na mistrovství České republiky bronz zcela po právu. Jde si za svým cílem, pracuje, poctivě trénuje a odměna přišla v Jablonci nad Nisou.  

Margit gratulujeme. Děkujeme MArtinu Skřivánkovi a AC PArdubice za poskytnuitý azyl při přípravě.