Strašně těžké, ale mýtská atletika znovu na mistrovství ČR medailová!

26.02.2019 14:23

Jak těžké je nominovat se v atletice na vrchol sezóny? Jak těžké je probít se ze základních fází této soutěže a jak těžké je získat medaili? V konkurenci, která v mládežnické atletice je to snad ani nejde popsat. Už jen zažít samotnou účast na mistrovství ČR je snem tisíců mladých atletů. Na šampionát se ale dostane jen maličká hrstka z nich. V technických disciplínách pouze 16, v bězích jen 18 a ve sprintech 24. O účasti rozhodují mnohdy setiny, někdy jen centimetry. Výběr je striktní a řídí se jasnými pravidly. Statistiky každého závodníka si každý může dohledat.  Výkony jsou jasně změřené a porovnatelné a je jisté, že na startu vždy stojí ti nejlepší.

Vysokomýtští atleti se mohli o víkendu pochlubit hned osmičkou závodníků na startu této prestižní události. Pět závodníků startovalo v individuálních startech další tři se představili ve štafetě.

Výprava byla mimořádně úspěšná. Může se pochlubit stříbrnou medailí, bramborovou medailí a řadou osobních či sezonních maxim.

Skvělý víkend prožila čtvrtkařka Klára Bartošková. Na šampionát odjížděla jako čtvrtá dorostenka průběžných tabulek. Dala se tak považovat za jednu z aspirantek na cenný kov. Konkurence ale byla veliká. V jedné vteřině se skrývalo hned dalších pět vynikajících závodnic, které měly naprosto totožné ambice stejně jako vysokomýtská závodnice a soupeřky v tabulkách nad ní. Klára startovala ve čtvrtém rozběhu v sobotních odpoledních hodinách a její úkol byl jasný. Vyhrát rozběh a postoupit hladce do nedělního finále. Hned od prvních metrů běžela na první pozici, ale na zádech si vezla vláček všech soupeřek. Zrychlení v cílové rovince pole roztrhalo a už už to vypadalo v postup, když se jedna ze soupeřek mohutným závěrem dokázala o nicotné dvě setiny posunout před naši závodnici. Vysokomýtský tým ani nedutal, neboť přímý postup nevyšel a čekalo se na dvě místa postupující s časem. Výsledky dlouho nenaskakovaly. Až po chvíli mohl kámen ze srdce mladé závodnice spadnout. Malé q svítilo u času vysokomýtské atletky. První úkol splněn, ale bude startovat v nevýhodné první dráze. Na druhou stranu již teď je mezi šesti nejlepšími čtyřstovkařkami ČR. „Nevýhodnou dráhu jsme začali řešit již v sobotu večer. Klára zůstala v hale déle a vyzkoušela si ostrou zatáčku v jedničce, aby byla schopna v nedělním finále závod co možná nejlépe rozběhnout. Seběh je totiž na trati 400m nesmírně důležitý,“ vyjádřil se trenér ke strategii na další den.  V neděli hala praskala ve švech. Bylo odstartováno a Klára se drala od prvních metrů dopředu, klíčový moment byl právě seběh, kde dokázala vysokomýtská závodnice odrazit atak soupeřky z Karlových Varů i Liberce a v tomto souboji udržela druhou pozici. V nervy drásající koncovce mohla vítězně zvednout paži nad hlavu. Podlehla pouze vítězné závodnici Olympu Brno Štoudkové a veze do Mýta stříbrnou medaili. Po dvou letech opět vystoupá na stupně vítězů.  Její nový osobní rekord má nyní hodnotu 57,47s.

Úspěšný šampionát pro mýtské barvy nenabídlo jen vynikající stříbro ze čtyřstovky. Neskutečné drama se odehrávalo i v dalších sektorech. Justýna Brýdlová ve výšce nepatřila k favoritům, ale dokázala zazávodit naprosto skvěle. Během závodu z Justýny vyzařoval klid, nadhled, vnímala svůj pohyb v závodě. Dokázala konstruktivně řešit chyby a co hlavně bojovat, dřít a závodit! Závodnice ze sektoru postupně odcházely. Justýna šla soutěží hladce. V každém pokusu se zlepšovala technicky. Než jsme se stihli pořádně rozkoukat zůstaly v soutěži poslední čtyři závodnice. Plán byl pořád stejný. Skákat výšku po výšce a hlídat si věci, které si chceme hlídat. Laťku ve výšce 163 cm bylo třeba skočit na první pokus. To se nepovedlo. Ale hned druhý pokus byl úspěšný a technicky vynikající. Nejbližší soupeřka překonala ale hned v zápětí 166cm. Tento výkon by bylo Justýny sezónní maximum. První pokus úplně nevyšel. Druhý byl ale již hodně nadějný. Bylo to skočené, lehký dotek patou a ten stačil, aby laťka pochvíli líně padla pod stojany. Drama vrcholí, úprava rozběhu a jde se na věc. Třetí pokus. Opět velmi vydařený skok. Oči všech fanoušků svými pohledy držely laťku na stojanech. Ta opět velmi pomalu sjíždí po lehkém dotyku patou na hranu jazýčku stojanu a pomalu padá k zemi. Skok vysoký a skok o tyči vždy končí smutně, když laťka třikrát spadne. My jsme byli ale tentokrát strašně šťastní za vynikající čtvrté místo, a za to co se podařilo.  Justýna Brýdlová dosáhla nejlepšího výsledku ve své kariéře, a to ve své oblíbené výšce.

Bojovnou náladu přinesla již v sobotních dopoledních hodinách do týmu Sabina Duchoslavová. Byla naladěná na parádní výkon. Někdy ale v atletice, a nejen v ní, čím víc chcete, tím to jde hůř. Je strašně těžké pro každého závodníka na MČR se dobře nastavit. Na překážkách to platí dvojnásob. Jedna chybička znamená konec nadějí. Sabina se v sezóně potýkala s nepříjemným zraněním a dlouhých 8 týdnu nemohla trénovat. Přesto se dokázala připravit a vystřihla si nejlepší halovou sezónu v životě. Na překážkách totiž poprvé v životě dokázala prolomit devíti vteřinovou hranici. Zaběhla nový oddílový rekord a před závěrečným během držela poslední postupovou pozici do velkého finále. Nakonec to o pět setin nevyšlo. I tak je deváté místo obrovským úspěchem. Navíc způsob jakým se dokázala vrátit do sezóny ukazuje velký potenciál do budoucích let.

Na čtyřstovce pak startoval Tomáš Severa. Ten byl velmi šťastný za nominaci a dlouho nemohl uvěřit, že se na šampionát dostal. Tom se snažil, co mu síly stačily. Jeho bojovnost a nasazení bylo příkladné. Stačilo to na 21. místo. Již samotná účast mezi elitou je ale velikým úspěchem.

Natálie Řeháková se probojovala na MČR hned ve dvou disciplínách a to běhu na 3000m a v běhu na 1500m. Natálie měla za sebou skvělou přípravu. Poprvé v kariéře odmakala celou podzimní a zimní přípravu a během sezóny si vytvořila veliké osobní rekordy. Nebýt této houževnatosti a změny v přístupu na MČR by jistojistě nestartovala. Mohla se tak utkat s nejlepšími a být součástí velkého atletického kolotoče na té nejvyšší české úrovni.   Natka obsadila výborné 12. místo na 3km na poloviční trati doběhla 15.  

Štafeta dorostenců na 4x200m ve složení Novák, Severa, Uher a Vávra zaběhla oddílový rekord a vybojovala 12. pozici.

Mistrovství České republiky v hale v kategorii dorostenců a dorostenek a juniorů a juniorek patřilo svou kvalitou v jednotlivých disciplínách k jednomu z nejlepších v historii. Hlavně sprinty byly ozdobou.
Jsme rádi, že atletika z malého městečka Vysoké Mýto, zanechala na šampionátu tak výraznou stopu.