Naší závodnici z přípravek bojovali o medaile krajských přeborníků

23.06.2017 10:19

Nejmladší skupina, benjamínků, která teprve začíná s atletikou se představila v sobotu v Ústí nad Orlicí při krajských přeborech své věkové kategorie. Byla to pro většinu závodníků první celokrajová konfrontace se svými vrstevníky. Běžně totiž soutěží pouze ve skupinách družstev.

Vysokomýtští nedosáhli v tomto klání na žádnou z medailí. Nutné je ale hned dodat, že u této věkové kategorie zatím o medaile tolik nejde. Důležité je, aby děti měly co nejširší záběr disciplín, aby uměly skákat, házet, sprintovat, běhat delší běhy. Důležitá je všestrannost, obratnost, rychlost.  Teprve ve vyšším věku se postupně určuje, na co bude atlet šikovný a postupně se mu upravuje okruh disciplín. V přípravkách nalezneme spoustu šikovných dětí, a spousta z nich se neobjevuje v popředí této kategorie, ale teprve se pomalu vylupují, růžky vystrčí až ve vyšším věku.

Atletika je ohromně dlouhý proces učení, mění se tělo, mění se páky, jak děti rostou a proto je nesmírně důležité opravdu dělat všechno, k tomu si přidat základy gymnastiky a míčových her a nedělat atletiku jen pro medaili.  

Pojďme k závodům.  Mýtští v chladném počasí bojovali a dokázali několikrát atakovat osobní rekordy. Nejblíže k medaili měla Kateřina Mikysková v dálce. Chybělo nicotných pár centimetrů. Vyrovnaný osobní rekord by ji katapultoval na medailemi ověnčené příčky.

Dobře zaběhl trať 600m Jindra Morávek. Tomuto chlapci delší tratě sedí a pravidelně se na nich umisťuje v popředí startovného pole. Sledujeme jeho výkonnostní růst a těšíme se, co předvede v dalších závodech.

Na pátém místě skončila Amélie Zemanová. Šikovná naděje vysokomýtské atletiky si tentokráte vyzkoušela trať 60m a 150m. A právě na 150m útočila na přední pozice. Chybělo několik desetinek.

Do finálové osmičky se v dálce dostal také Lukáš Dvořák. Jeho nejdelší skok měl hodnotu 345cm.

Blahopřejeme všem našim závodníkům.