Dřely, bojovaly a zajistily si 1. ligu i pro rok 2020

27.08.2019 11:39

Atletický tým žen bojuje již sedmým rokem v 1. lize. Letošní ročník po skvělém začátku, kdy družstvo Mýta obsadilo v prvních dvou kolech vynikající čtvrté místo, nabídl nečekanou zápletku v druhé polovině prvoligové soutěže. Družstvo totiž kosila zranění a nemoci. Ty postihly hlavně posily, které přišly do města autobusů na hostování. Po skvělém začátku musel tým hodně bojovat, aby se nakonec nepropadl až do baráže.  Mýto dobré pozice nakonec po velkém týmovém pojetí uhájilo jistě. Konečné šesté místo je vynikajícím počinem. První liga bude v Mýtě i v roce 2020.  

 

Jak cestu soutěží vnímal vedoucí družstva Lukáš Dejdar.

 „ Do ligy jsme vstoupili velmi dobře. Myslím, že se nám s kolegy podařilo poskládat silný tým. To se projevilo právě v úvodních kolech. Dobře se začlenily mladé pušky, domácí závodnice byly dobře připravené, hostující odváděly velkou kvalitu.  Bohužel, pak nás začala kosit zranění.  Obě pardubické posily Eliška Hezká i Kateřina Bartakovičová měly zdrav. problémy a nebyly k dispozici pro závěrečná kola. Eliška dokonce nenastoupila v žádném z kol.  Ve třetím dějství jsme skončili dokonce poslední. Museli jsem tak začít koukat spíše za sebe. Napětí v realizačním týmu samozřejmě rostlo a rostlo o to více, když na poslední kolo navíc onemocněla Anna Nečinová. Když se k tomu přidala i porce smůly v podobě zranění přímo v soutěži, např. po hrůzostrašném pádu Duchoslavové, nebo zlomené ruce Korhoňové, začali jsme se o prvoligovou účast opravdu obávat. Byť jsme měli velký náskok z úvodních kol, klidně se mohlo stát, že to prohospodaříme. Naštěstí se tak nestalo.

Naše závodnice předvedly ohromnou týmovost a nasazení. Možná nejlepší v celé soutěži.   Jsme na ně mimořádné pyšní. Z týmu cítíme velkou energii. Závěr jsem zvládli takřka pouze s vlastními závodnicemi z Vysoké Mýta a to je skvělá vizitka především pro trenéry. Věřím, že i pro naše mladé atletky bude do dalšího roku motivací bojovat o místo na soupisce prvoligového týmu.“

Vysoké Mýto v úvodních kolech nestačilo pouze na Atletiku Kolín, Jablonec nad Nisou a USK Praha a možná překvapivě drželo krok právě s těmito velikány. Za svými zády v konečném souřtu pak Mýto nechalo  Liberec, Nové Město nad Metují a Jičín.  

„ 1. liga je neskutečně prestižní. Jsem rád, že Mýto  je i motivací pro ostatní. V Boleslavi za mnou přišel vedoucí domácího týmu.  Říkal mi, že jsou rádi, že se nakonec dostali před tu vesnici Mýto. To je pro nás veliké ocenění a lichotí nám to. V Mýtě se dělá špičková mládežnická atletika a těžíme z ní již několik let právě i v první lize.“ řekl Dejdar.