Bartošková ztratila tretry přesto vybojovala svou první velkou medaili

30.06.2017 12:27

Bartošková ztratila tretry přesto vybojovala svou první velkou medaili

Největší tuzemská sportovní akce pro děti a mládež Olympiáda dětí a mládeže se po dvanácti letech vrátila zpět do Brna. Tento sportovní svátek se koná jednou za dva roky a prestiž stoupá s každým ročníkem.

Z vysokomýtských atletů byla do sestavy reprezentující Pardubický kraj v atletice vybrána i čtveřice vysokomýtských. Každý z našich atletů psal v Brně svůj příběh. Nejvíce zápletek zvratů a radostí si však připravila Klára Bartošková.

Talentovaná dívenka udělal během posledních dvou sezón obrovský progres výkonnosti a může se pochlubit řadou skvělých výsledků. Nikdy v životě se jí však nepodařilo získat na vrcholné akci cenný kov a celkem již pravidelně sbírá bramborové medaile. Toužila to změnit.  V Brně se představila na dvou tratích 300m a 100m překážek. Právě překážek v boji o svou první medaili však čekalo na Kláru Bartoškovou daleko víc.

Den před začátkem atletických klání atleti ladili formu na závodním stadionu a hned druhý den šli do boje všichni vysokomýtští. Klára Bartošková se objevila na stadionu více jak čtyři hodiny před svým startem. Nemám tretry včera mi je někdo musel sebrat.  Co teď za chvíli závodíme, kde sehnat tretry, kdo je půjčí. Dík panu Tučkovi z Brna, který přivezl z brusu novou sprinterskou obuv, jsme tuto překážku překonali a jeli jsme dál. Byl tu start na 100m př. Klára v rozcvičení vypadala výborně, takhle rychle jsme ji ještě překonávat 76cm vysoké plůtky neviděli. Bude to dobré. Do finále postupovala jen nejrychlejší z běhu a další musely čekat na postup s časem. Klára Bartošková vyrazila z bloků jako ďas. Kolize na druhé překážce nám málem zastavila srdce, překážka odlítla a Klára naštěstí běží dál. Ještě větší kolize na páté překážce, to už nevypadá dobře,  Klára odvrátila tlaky gravitace a znovu se rozbíhá a dostává se do čela. Kámen, který se odvalil po vítězství v běhu z trenérových beder způsobil snad kráter do ochozů brněnského stadionu. Klára je ve finále! Veliká gratulace.

Následoval rozběh na 300m. Soupeřky byly opravdu silné a všechny si věřily v přímý postup. Nedalo se moc taktizovat bylo potřeba vyhrát. Nádherná technika běhu, zrychlení v druhé polovině trati a Mýto bude mít jistojistě další finále. Klára Bartošková vyhrává rozběh a jde se chystat na finále nad překážkami.

A znovu 100m překážek, vybojuje Klára medaili?

Je to tu.. Napětí stoupá. Odstartováno, děvčata běží neskutečně rychle, Klárka se snaží přitlačit na pilu, rána do páté překážky a to nevypadá dobře..... Hrůzostrašně vypadající pád zhatil další Klářin boj o vysněnou medaili. Odřená, smutná, ale s nadějí, že na 300m to konečně musí přijít. Věřit sám v sebe bylo v tuto chvíli neskutečně důležité.

 

Jedna noc spánku a hned v brzkých ranních hodinách další příležitost. Odřená s modřinou na koleni, ale odhodlaná nepustit tuto šanci. Je odstartováno a naši závodnici rychle seběhla Adéla Novotná ve vedlejší dráze, největší favoritka závodu. Klára Bartošková jako by si v duchu řekla a jdeme na to, začala výrazně stupňovat své tempo. Adéla ji rozhodně již neutíkala a Klára s ní držela krok. Cílová rovinka, narovnání hendikepů a Klára je jasně na druhém místě. Vyjde to? Bude to pro Klárku první velká medaile? Cílová páska se blíží soupeřky jsou stále v dostatečném odstupu. První velká medaile je tu!!!! Máme stříbro!!!! Neskutečný čas, poprvé v kariéře pod 40 sekund. Jsme nadšeni.  Obětí s trenérem.

Za chvíli nás ale čeká štafeta, je třeba se zkoncentrovat. Petra Mlejnková a Klára Bartošková štafetu poctivě v Mýtě trénovaly. Běží se znovu velmi rychle. Petra Mlejnková zatáhla a předává Klárce na čtvrtém místě. Vypadá to, že budeme ale bez šance, posledních pár metrů i Klára zatáhla a v prvním běhu končíme senzačně druhé. Budeme čekat na další běh. Tam nás nesmí porazit více jak dvě štafety. Očima tlačíme časomíru. Vítězná štafeta druhého běhu nás překonala, nevadí, pořád máme medailové šance. Hlasatel ohlásil, že na druhém místě doběhla štafeta Plzeňského kraje ve shodném čase jako Pardubický kraj a budou rozhodovat tisíciny. Je to jako ve formuli 1.  Napětí vrcholí. Hlasatel si bere slovo. O jednu jedinou tisícinu vybojoval bronz Pardubický kraj! Výkřik radosti napříč celým stadionem. Vyšlo to. Další medaile se bude houpat na krku.

 

Tohle byl příběh Kláry Bartoškové. Příběhů však měla Olympiáda dětí a mládeže daleko více. Petra Mlejnková zaběhla poprvé v životě 60m pod osm sekund. Veronika Štěpánková poprvé v životě přehodila 30m v oštěpu. Matyáš Novák zazářil na 300m a postoupil do finále, když si vylepšil své maximum o vice jak vteřinu. AC Vysoké Mýto bylo vidět a akci jsme si nármaně užili.

Každý sportovec píše svůj příběh a u každého by to bylo na knihu, žijte svůj příběh, zážitky Vám nikdy nikdo nesebere, dělejte sport, dělejte atletiku.