Atletky Mýta v první lize v nervy drásajícím závěru vybojovaly na úvod páté místo

22.05.2018 14:08

Ve Vysokém Mýtě drží atletky první ligu již pátým rokem. Jsou nejvýše postaveným klubem z celého Pardubického kraje. V letošním ročníku bojují mýtské závodnice s velmi silnými kluby jako je Liaz Jablonec nad Nisou, AC Slovan Liberec, Mladá Boleslav, Nové Město nad Metují, AC TJ Jičín, Hradec Králové a Atletika Kolín. Kolín brázdil ještě v loňském roce vody extraligy a byl jedním z velkých favoritů.

Vysokému Mýtu chyběla celá řada atletek a na sestavě pro první kolo to bylo hodně znát. Tým tak musel sázet na zkušenost a dravé mladí. Pořadí v soutěžích družstev se v atletice určuje dle výsledku v jednotlivých disciplínách, závodí za tým dvacetčtyři atletek a v každé disciplíně se rozdělují body dle pořadí. Vítězka získá jedenáct bodů, závodnice na druhém místě devět a pak to jde po bodu až k desáté závodnici, která je poslední bodující.

Vysoké Mýto nezačalo soutěž dobře. Po prvních třech disciplínách bylo jednoznačně poslední a nevypadalo to, že se tým dokáže ze špatného začátku zvednou. Klára Bartošková měla být oporou Mýta ve sprintech, které byly na pořadu ntaké z kraje celého klání. Bylo třeba, aby postoupila do finále A na 100m, kam projde z rozběhů pouze šest nejlepších závodnic. Na startu jich ale bylo celkem 27. Svou roli Klára zvládla a přinesla do týmu tížené body a lehké uklidnění. Od jejího výkonu se začal tým zvedat. Postupně přicházely bodové zisky i z dalších sektorů. Margit Junková v tyči skončila čtvrtá, pak osobák na 100m překážek v podání Sabiny Duchoslavové i Petry Mlejnkové. Mýtský tým se rozjížděl. Mladé závodnice doplnily svými výkony starší a zkušenější. Neskutečně zazávodila jak Barbora Chytková na 800m, tak především Adéla Stránská. Ta táhla svými výsledky mýtský tým nahoru startovním polem. Dokázala totiž vyhrát jak 5km, tak trať 1500m. Obě tratě v parádním osobním rekordu.

Čekali jsme, jak se bude týmu dařit v technických disciplínách. Skoky bývají velmi obsazené a neskutečně vyrovnané. Mýtský tým měl ve startovním poli skoku dalekého tři závodnice z toho dva úplné benjamínky, které doplnila  Adriana Grulichová. Ta hned prvními pokusy ukázala, že může létat daleko. Její pojetí vlilo krev dožil i našim mladým puškám. Marketa Burešová si doletěla pro skvělý osobák 535cm Adriana Grulichová dokázala skočit také nový osobní rekord 548cm a to některé pokusy s drobným přešlapem létaly až o 30cm dál. Výškařka Justýna Brýdlová se nenechávala zahambit a posunula svůj výkon na 531cm. Hned tři naše skokanky byly v nabitém startovním poli ve finále skoku dalekého. Ve výšce potvrdila Justýna Brýdlová kvalitní formu a i výška patřila z našeho pohledu k velmi dobrým disciplínám. Justýně totiž zdatně sekundovala Sabina Duchoslavová. 

Celé klání první ligy bylo opravdu neskutečně vyrovnané. Mezi čtvrtým a posledním místem bylo vždy maximálně do 15 bodů.   Během chvíle jste se tak mohli ocitnout z klidného středu tabulky na chvostu a naopak. Vše měly rozluštit štafetové běhy. Mýto do nich šlo ze skvělé čtvrtě pozice. Zároveň ale mohlo v případě nezdaru lehce spadnout až na poslední místo. Byly to obrovské nervy. Mýtské bojovnice vyválčily ve štafetách potřebné body a po prvním kole mohou hrdě říci, že urvaly skvělé páté místo. Zbývají ještě tři kola. Poslední dva týmy spadnou do baráže o druhou ligu. Držte mýtským děvčatům palce.
 

Výsledek 1. kola:

1. LIAZ Jablonec nad Nisou 196, 2. Sokol Kolín-atletika 153, 3. SK Nové Město nad Metují 141, 4. Slovan Liberec 111, 5. AC Vysoké Mýto 106,5, 6. Sokol Hradec Králové 101,5, 7. TJ Jičín 98, 8. AC Mladá Boleslav 98.