Zdeňka Seidlová trhala v Jablonci tartan. Stometrovou tratí prolétla pod dvanáct vteřin.

01.09.2014 14:14

Poslední prázdninový víkend se konalo v Jablonci nad Nisou mistrovství České republiky v atletice kategorií do 22 let. Mýto poslalo do bojů tři nejúspěšnější atletky letošní sezóny a to Zdeňku Seidlovou, Andreu Doubkovou a Barboru Chytkovou. Andrea se představila na trati čtyři sta překážek, Bára na silně obsazené osmistovce, Zdeňka Seidlová nastoupila na dvou nejkratších sprintech.

Bohužel Andrea i Barča uvízly v sítu kvalifikací. V letošní sezóně ale již několikrát potvrdily své kvality a  neúčast ve finále je rozhodně nemusí mrzet. Zdeňča na dorosteneckém šampionátu zvolila svou hlavní trať 400m, nyní na šampionátu do  22 šla do boje se sprinterkami specialistkami na nejkratších sprintech  a zejména na stovce předvedla velkou parádu.

Nevlídné počasí a chlad mladé sprinterce příliš optimismu neubral, naopak, hned v rozběhu si vylepšila své osobní maximum na 12,04 a ve velmi silném běhu si doběhla pro přímý postup do finále. První tří závodnice se narovnaly do čtyř setin.  Déšť k večeru sílil a nejrychlejší osmička děvčat usedala do bloků. Stadion ztichl a čekalo se na výstřel. Zdeňka vypálila z bloků v druhé nejrychlejší startovní reakci ze všech závodnic, v polovině trati byla na čele, ale do předu se začala tlačit největší favoritka Martina Štychová, která letos vyhrála snad vše co se dalo. V posledních metrech poodběhla zbytku startovního pole,  v těsném závěsu ale protla cílovou pásku i naše závodnice. Nový osobní rekord a stříbrná medaile. Slzy štěstí a velké emoce mladé závodnice vylétly po zveřejnění výsledného času. Poprvé v kariéře běžela Zdeňka pod dvanáct vteřin.  Její čas 11,97s nám udělal velikou radost a moc gratulujeme.

 Po krásném zážitku jsme se těšili i na trať 200m. V neděli dopoledne rtuť teploměru klesla na 12 stupňů celsia a vytrvale pršelo. Zdeňka usedla v druhém běhu do bloků znovu. S přehledem vyhrála rozběh a znovu postoupila do finále. Složení finálové osmičky bylo takřka totožné s finálem na 100m. Při rozcvičení bylo vidět, že se nemůže dostat úplně do tempa, ale použila všechny možná cvičení, aby předvedla opět vynikající výkon. Hned po startu doslova vyletěla z bloků kladenská Jana Janoušová na tempo velmi dobře zareagovala Martina Štychová. Po srovnání handicapů naše závodnice mohutně dotahovala, nakonec brala výborný bronz ve svém nejlepším čase letošní sezóny. Na druhou Janoušovou ztratila nicotných 6 setin. Děvčata si tak vyměnila pozice z finálového závodu na 100m. Při vyhlášování obdržela Zdeňka z rukou Tomáše Dvořáka, tronásobného mistra scěta, plaketu za překonání českého rekordu během halové sezóny na trati 400m, který držela dlouhých 33 let právě závodnice Jablonce Alena Pekárková. Ze severu Čech jsme tak odjižděli plni krásných zážitků. Pochvalu ale zaslouží i obě děvčata Andrea i Bára, které i po svém vyřazení byly Zdenče oporou a podporou a Mýto táhlo za jeden provaz. Paráda! Autor Fotografie Olí Krejčová.