Vysokomýtští atleti se po krajských přeborech blýskali hlavně stříbrem

05.02.2016 07:08

V Jablonci nad Nisou se poslední lednovou neděli uskutečnily krajské přebory Pardubického kraje v atletice. Vysokomýtští přivezli celkem 12 medailí.

Novic mezi ostřílenou posádkou Matyáš Novák získal hned na úvod své atletické kariéry 3 stříbrné medaile a stal se společně s Kristýnou Šafářovou nejúspěšnějším členem výpravy.Některé dovednosti jako start z bloků se učil doslova za pochodu. Jedna medaile navíc byla ve velkém ohrožení. Matyáš neslyšel druhý výstřel startéra v rozběhu na 60m a prolétl tuto trať až do cíle. Než stihl dojít zpět do bloků, startér dával již pokyn „pozor“. Na poslední chvíli si našeho závodníka všiml a start o několik vteřin posunul. I tak Matyáš musel absolvovat dva sprinterské úseky během doslova pár minut.

Další cenné kovy a to také stříbrné bral na 300m a na 150m. Skvělý vstup do atletické kariéry. Cesta na vrchol je ale dlouhá, po prohlédnutí českých tabulek kategorie staršího žactva na www.atletika.cz, musíme ještě hodně přidat.

Dařilo si i dalšímu mladému bojovníkovi. Lukáš Brzlínek si sáhl na svou první medaili. Mezi mladšími žáky vybojoval stříbro na 60m. K medaili ho vynesla hlavně zlepšená technika běhu ve finálovém závodě, kdy zejména zlepšil pohyb paží, oproti rozběhu tak vylepšil čas o další desetinu a poprávu vezl domů stříbro. Několik setinek chybělo Lukášovi ještě na 150m. Kdyby býval věděl jak je blízko medaili, určitě by v sobě ještě nějakou tu sílu našel.

Podobně na tom byla i Tereza Váchová. Ta také byla mezi  finalistkami na 60m kde brala velmi dobré páté místo. Ještě blíže k cennému kovu ale byla na 150m. Od bronzu ji dělilo nicotných 12 setin.

Klára Bartošková a Petra Mlejnková měly hodně nabitý program. To nás možná stálo i některá lepší umístění. Klára Bartošková hladce postoupila do finále na 60m z celkově druhého místa. Petra Mlejnková musela hodně dlouho vydýchávat chybu startéra, který pustil běh dříve než Petra byla připravena v blocích. Povely šly tak rychle za sebou,  že si mladé závodnice nestihly upravit ani vlasy, jak bývá u dam dobrým zvykem :-D. Bylo z toho celkově čtvrté místo po rozbězích a postup do finále, ale naštvání se těžce dalo skrýt. Množství závodnic v dálkařském sektoru způsobil,  že jsme neměli zcela ideálně rozměřeno. Obě závodnice se navíc proměňovaly v čase. Po doběhu 60m byly rozpumpované a během vleklé soutěže nám zpomalovaly. Každý rozběh byl úplně jiný. Obě však postoupily do užšího finále dálky. Celkem si daly 6 skoků a hned po konci už pelášily na finále 60m. Poměrně unavené se srdnatě bily! Klárka vyválčila stříbro, Péťa Mlejnková brala bramboru.  Obě holky se pak postavily na start  i 150m a obě měly velké problémy v prudké Jablonecké zatáčce. Klárka brala na této trati bronz. Nabitý program zvládly holky na jedničku jako profici a i když k medaili u Petry chyběl kousek, její přístup a bojovnost byla příkladná.

Jedno ze dvou zlat naší výpravy na krajských přeborech vybojovala pro naše barvy Barbora Chytková v kategorii žen. Ta se vracela po vleklém zranění a soupeřky rozdrtila s lehkostí. Barča ještě v hale může výrazně zrychlit. Těšíme se na její další představení a věříme, že vyběhne i na MČR dospělých.

Mezi běžci se prosadil Jan Doskočil. V závodě na 800m vybojoval stříbro mezi muži. Závod to byl náročný hlavně takticky, neboť organizátoři pustili na trať patnáct borců. To je na distanci 800m dost neobvyklé. V hale se standardně běhá 6-8 závodníků. Zde dvojnásobek. Honza se s tím ale vypořádal solidně. Samozřejmě, že strkanice a souboje sebraly nějaké síly, ale zde šlo spíše o umístění než o čas. Ten si Honza jistě vylepší v Ostravské hale 16. 2. Při veřejných závodech.

Další medaile přidaly výškařky. Kristýna Šafářová mezi ženami skákala velmi dobře nižší výšky. Dobré skoky měla i těsně pod hranicí 150cm, kdy laťku přeskakovala s obrovskou rezervou. Jakmile se zvýšilo, začaly se také kupit chyby v náběhu. Jakoby netrpělivost hnala Kristýnu do laťky. Konečná výška 153cm je spíše mrzutá, neboť potenciál této závodnice dřímá mnohem výše. Byla z toho ale krásná stříbrná medaile. Tereza Dostálová mezi žákyněmi v podstatě předvedla totožné chyby. Velmi dobré skoky s velikou rezervou vystřídaly na vyšších výškách chyby v náběhu a spěch do laťky. Terezka se určitě zvedla oproti minulému týdnu v Pardubicích, ale s vyššími výškami ztrácí klid. Skok nenastoupí a žene se do laťky. Tuto netrpělivost, obavu je nutné jediné – přeskočit! Terka brala bronzovou medaili. Kristýna pak přidala stříbro ještě na trati 60m překážek a v trojskoku vyhrála. Tomáš Severa si odbyl premiéru ve výškařském sektoru a bral bramborovou medaili. 

Další kov přidala jedna z nejzkušenějších členek výpravy Andrea Doubková. Doskákala si pro stříbro v trojskoku. 

Krásný závod jsme viděli v dálkařském sektoru žen. Pořadí se neustále přelévalo. Naše Adriana Grulichová skákala výborně. Byl to bojovný koncentrovaný výkon. Bohužel nás trápila plastelína na prkně. Tři přešlapy a jeden nedošlap byl na nás kardiaky :-D celkem silné kafe. Vždy se jednalo o centimetr. Aďa si dala první pětku sezóny a po dlouhé době bylo vidět, že je v závodě a jede! Dobrá práce.

Co nás na KP překvapilo? Osobně mě potěšil a překvapil výkon Šimona Němce na 60m v čase 7,50s. a  výkon Tomáše Popelky v kouli. Čas Miloše  Koláře a  Elišky Doskočilové na 200m. Jsem moc rád, že jsem viděl všechny naše závodníky bojovat, dřít a makat pro výsledek. To je velmi cenné.  

Všem zúčastněným děkujeme za radost, kterou nám připravily.  Nejen úspěchy a cennými kovy živ je člověk, práce usílí touha cíl jít si za zlepšním i přes nelehké překážky je víc! 

My nejsme obyčejní jsme ACVM!