Vysokomýtské ženy udržely 1. ligu i do další sezón

25.08.2014 15:58

Vysokomýtské atletky již druhým rokem bojují v soutěžích družstev v prestižní 1. národní lize, která je po extralize druhou nejvyšší v ČR. Mýto je jediným týmem z Pardubického kraje na této úrovni. Pouze klub Hvězda Pardubice hájí extraligové barvy. Ostatní oddíly našeho kraje závodí v nižších ligách.  Letošní rok ale mýtský klub nezastihl v dobré pohodě a od prvního kola byla soutěž doslova bojem o bytí či nebytí. Tým opustila Zdeňka Seidlová, která odešla na roční hostování do USK Praha, navíc družstvo vlivem zranění přišlo v úvodu hned o několik opor. Aby toho nebylo málo, bylo Mýto penalizováno odebráním několika bodů za administrativní nedostatky.

Předposlední prázdninový víkend tak musely vysokomýtské závodnice pořádně zabrat a odrazit atak týmu Jičína, který měl by dle papírových předpokladů kandidátem sestupu. Vedení klubu a všichni trenéři pracovali na tom, aby byl tým v plné síle. Mýtské atletky bohužel odjížděly do dějiště závodu z různých důvodů značně oslabeny. Tým musely doplnit i žákyně a to se nakonec Mýtu stalo málem osudným. Největšími oporami byly již tradičně Andrea Doubková, Barbora Chytková, které nastoupily v pěti disciplínách a pro tým získaly nejvíce bodů. Velmi nám pomohly hostující závodnice Anna Nečinová, sprinterky Krupičková a Šuhájková, Kučerová. Pořadí se neustále přelévalo. Nakonec však Mýto skončilo v posledním čtvrtém kole páté a v 1. lize se zachránilo. Ze stadionu jsme odjížděli s klidným pocitem, ale naše mobilizace narychlo, kdy některá děvčata nejela na toto rozhodující kolo zapříčinila, že jedna z žákyň nebyla připsána na soupisku a Mýto znovu přišlo o jeden z hlavních bodů. Naštěstí jsme porazili Jičín o více jak jednu pozici a ani odebrání hlavního bodu nám radost z udržení nezkazilo.

 

Slovo vedoucího družstva závěrem: Chtěl bych poděkovat všem závodnicím, které žily s týmem a pracovaly na udržení v 1. lize.  Soutěž opět přinesla spoustu pozitiv. Ne všechny závodnice zde sice vyhrávají jako v druhé lize, ale díky konkurenci mají zajištěnou motivaci, konkurenci a mohou si zde vylepšovat své osobní rekordy. Navíc mají každou sezónu jistotu 4 kvalitních závodů. Do týmu jsme postupně zapracovali mladé pušky jako Adriana Grulichová, Aneta Japanská či na posledním kole Sabina Duchoslavová. Všechny se velmi dobře uvedly a budou určitě pro tým v budoucnu velmi platnými oporami. Věřím, že je budou následovat i další mladé závodnice. Nejen pozitiva nám ale ukázala tato soutěž. Mrzutý je hlavně přístup mladé generace, která nebere zřetel na to, že když oslabí tým svou neúčastí, odnesou to i ti, kterým na výsledku týmu záleží. Toto sobecké chování mě osobně hodně mrzí a budeme to muset společně s trenéry na konci sezóny rozebrat a udělat nějaký závěr. Všem závodnicím, trnéerům a lidem co nám fandili bych chtěl moc poděkovat. Škoda jen, že se nemůžeme představit v plné síle na domácím stadionu.