V 1. lize žen vystrčily rohy mladé pušky a Mýto má jeden z nejlepších vstupů do sezóny

16.05.2016 10:52

V Hradci Králové odstartovala první atletická liga žen. Mýto se dostalo znovu do elitní skupiny soupeřů. Z extraligy spadla k nám do soutěže Hvězda Pardubice, která měla ambice hned postoupit tento rok zpět do nejvyšší soutěže. Velmi silný Jablonec nad Nisou s řadou reprezentantek patřil tradičně k velkým favoritům a tuto silnou dvojici doplňovala AC Sparta Praha. Mýto mělo patřit spíše na chvost startovního pole. Tým byl oslabený o řadu opor. Chyběla vloni nejlépe bodující Martina Homolová, ale i další reprezentantky např. Michaela Stránská, Denisa Dostálová, Martina Čiháková a další.  

Ukázat se tedy musely mladé pušky. Vše výborně odstartovaly překážky. Zkušenost v podobě Anny Neřinové, Lenky Kučerové a dravé mladí zastupovala Sabina Duchoslavová. Svým výkonem dokázala děvčata strhnout i ostatní. Sabina Duchoslavová ,věkem teprve dorostenka, ač byla před startem velmi nervozní, obsadila třetí místo na 100m překážek mezi  ženami. Rychlejší byly pouze dvě české reprezentantky z toho Anna Nečinová ve vysokomýtském dresu a Tereza Vokálová z Jablonce. Díky dalším dvěma bodům, které utrhla Lenka Kučerová se staly překážky naší nejlépe bodovanou disciplínou. Perfektně zazávodila Adéla Stránská, která vyhrála 5km a byla druhá na 1500m. Na pětce ve větru jen těsně neprolomila 18 minut a na patnáctce běžela jak ostřílený mazák s kvalitním dlouhým závěrem. Velká paráda přišla pak v tyči. Margit Junková si opět vylepšila svoje maximum a skočila si nový osobní rekord 291cm. Celkově skončila druhá a zaznamenala svůj nejlepší vysledek v této soutěži vůbec. K tomu přidala body i z dlouhých překážek a stala se jednou z nejvýraznějších tváří kola.

Na dlouhých překážkých jsme brali také dost bodů a to díky výkonům Kačky Hájkové a Nikol Pánkové. Ve vrzích Mýto drželo nad vodou trio Tichá, Kramářová, Nečinová. Soutěž v disku byla strhující a nesmírně vyrovnaná. Hned šestice dívek překonala dalekonosných 42 metrů. Tato soutěž byla kvalitnější než na extralize, která probíhal ve stejný den v Plzni. I to ukazuje kvalitu této soutěže.  Naše Barbora Tichá, čerstvá držitelka limitu pro ME do 17 let, předvedla znovu hod za 40m, ani tak kvalitní výkon nestačil mezi nejlepší šestku. Iva Kramářová tuto distanci nepřekonala jen těsně o několik centimetrů. Pochvalit je potřeba všechny závodnice. Svou bojovností opět motivovala ostatní Barbora Chytková. Ta na velmi kvalitních bězích musela hodně šlapat do pedálů. Na každý bod bylo potřeba  předvést opravdu velikou kvalitu. Barča šla příkladem a i přes drobné zdravotní indispozice nastoupila na všech svých tratích a pomohla k celkovém skvělému 4. místu.  AC Vysoké Mýto je po prvním kole v těsném závěsu za nejlepšími.  Všem děvčatům gratulujeme a děkujeme za předvedené výkony. Byla radost Vás sledovat. Sparta Praha je blízko, pojďme zaútočit na bednu. :-D Nejsme obyčejní jsme ACVM

Výsledky družstev 1. liga:

1 HVEPA HVEPAHvězda Pardubice z.s.Hvězda Pardubice z.s.263.00
2 LIAZJ LIAZJTJ LIAZ Jablonec n/N.TJ LIAZ Jablonec n/N.165.00
3 SPAPR SPAPRA. C. Sparta PrahaA. C. Sparta Praha132.00
4 VMYTO VMYTO    AC Vysoké MýtoAC Vysoké Mýto119.50
5 HKRAL HKRALTJ Sokol Hradec KrálovéTJ Sokol Hradec Králové    092.50
6 ACCLI ACCLIAC Česká LípaAC Česká Lípa091.50
7 SNLIB SNLIBAC Slovan Liberec, z.s.AC Slovan Liberec, z.s.079.00
8 JICIN JICINAC TJ JičínAC TJ Jičín058.50