Trenér olympijského medailisty či dálkařské mistryně světa povede od září vysokomýtskou Adrianu Grulichovou

03.08.2016 11:14

Trenér Aleš Duda patří k nejúspěšnějším mládežnickým trenérům České republiky. Bývalý dálkař sbírá velké úspěchy ve skokanských disciplínách, ale výborné výsledky dosáhl s atlety i na sprinterských tratích. V roce 2004 vyhrál prestižní anketu Českého atletického svazu a stal se „Trenérem roku“. Podařilo se mu s Jaroslavem Bábou získat medaile jak na MS dospělých, tak hlavně získat bronz na Olympijských hrách v Atenách. Ve stejném roce dokázal s Denisou Rosolovou (dříve Ščerbovou) vyhrát juniorské mistrovství světa v dálce a později získat medaili na halovém ME ve stejné disciplíně.
 V roce 1986 začínal na sportovním gymnáziu Ostrava jako trenér. V roce 1991 dovedl svého svěřence Milana Kováře k 8. místu na ME juniorů ve skoku dalekém. A další úspěchy na sebe nedaly dlouho čekat. Po super ikonách jakými byli Bába či Rosolová, dokázal velmi dobře připravit další maldé talenty české atletiky. Na MS  17nebo MEJ juniorů se dokázali nominovat kupříkladu Emily Gerulová, Veronika Šádková či Jiří Zeman. To se nepovedlo žádnému mládežnickému trenérovi v České republice.

Od září bude s tímto vynikajícím trenérem spolupracovat i vysokomýtská závodnice, která dojíždí za tréninkem do Mýta z nedaleké Litomyšle Adriana Grulichová. Jako svou střední školu si vybrala působiště trenéra Dudy tedy Sportovní gymnázium Emila Zátopka v Ostravě. Jaké má očekávání od této změny naše mladá závodnice?

Těšíš se na spolupráci s jedním z neúspěšnějších trenérů České republiky?

Určitě se těším, bude to zkušenost, která mě posune zase o kousek dál. Zároveň to je pro mě obrovská výzva, které si moc vážím.

Kde vidíš svoje největší tréninkové rezervy?

Svoje největší rezervy vidím zatím v posilování. Také věřím, že bych mohla zlepšit svoji soustředěnost při závodě.

Odcházíš na internát do Ostravy, nemáš obavy z tak velké změny?

Obavy rozhodně nemám. Ráda cestuju a poznávám nové lidi, takže se moc těším.

Co považuješ za dosud svůj největší karierní úspěch?

Bezesporu MČR v Třinci, kde jsem po dvouměsíčním výpadku nakonec vybojovala 8. místo.

Jak ji vidí současný trenér L. Dejdar:

Adriana má dobrý potenciál. Důležité je, jak to tak ve sportu bývá, aby byla zdravá. Má velmi dobře technicky zvládnutý běh a odrazově je moc šikovná. Je relativně dobře i rychlostně vybavená. Zatím si s atletikou spíš hrála a i to je dobrý vstup do dalších let. Má obrovské rezervy v sile i odrazech, ale to se promění s věkem, zatím nebyla na tento typ zátěže ještě připravená. Letos dlouho laborovala s nemocí a přípravu jsme museli hodně pozměnit a urychlit. I přesto předvedla na republice v Třinci svůj nejlepší výkon, co jsem ji zatím viděl závodit. Nehodnotím ani tolik délku skoku i když některé nicotné přešlapy špičkou do plastelíny létaly daleko za 550cm. Hodnotím kladně především způsob, jakým si k výkonu došla. Cílevědomě, soustředěně, nebojácně se rvala o každý centimetr. Věřím, že v budoucnu může na tyto výkony navázat a posunout svůj osobní rekord o několik desítek centimetrů kupředu. Přeju ji do dalších let jen to nejlepší a ať si ji v Ostravě daří a má atletiku ráda :-)