Reprezentantky Seidlová s Homolovou usednou do bloků na stejných tratích

28.08.2015 12:40

Obě trénují v Mýtě, obě byly na mistrovství Evropy juniorů, obě se letos na vrcholné akci poprvé potkají v přímém souboji, obě mají stejného trenéra.  Jak tuto oddílovou rivalitu vidí právě trenér Lukáš Dejdar?

Jaké to pro trenéra je? Mít takhle dvě kvalitní sprinterky ve své skupině?

Samozřejmě příjemné. Zároveň náročné hlavně v plánování závodů, koncepci a hlavně časově. 

Zdeňka je spíše čtvrtkařka, Martina spíše sprinterka kratších tratí, jsou rivalky?

Každý sportovec musí chtít vyhrávat, obě by měly chtít být nejlepší, chtít být lepší než ta druhá, lepší než kdokoliv jiný. Nesmí se ohlížet jedna na druhou na oddílovou příslušnost, kamarádství, cokoliv. Když jsou v tréninku nebo v závodě v blocích obě musí mít silnou touhu vyhrávat, aby se mohly zlepšovat.

Obě děvčata nastoupí na tratích 100m a 200m, jak se těšíte vy na tento pikantní souboj?

Na každou se soustředím zvlášť, každá je jiná, obě sleduji jako individuality. Já nemám preferovat jednu nebo druhou, já musím pomáhat oběma. Každé zvlášť. Chci, aby se zlepšovaly obě. Máme po vrcholu, obě holky si letos zaběhly osobáky a byly na MEJ, což byl splněný cíl a možná i sen. Je potřeba už teď ale koukat dopředu na další sezónu. Už teď plánujeme zimní přípravu.   I tento závod je pro nás zajímavý a důležitý. Zdenča v této části bude pracovat spíše na krátkých sprintech, kterých tolik nešla, Martina si naopak vyzkouší i čtvrtku. Na MČR bude dobrá konkurence a jak jsem řekl naším cílem je na sobě  neustále pracovat. Těším se, budou to pěkné závody.   

Cítíte mezi děvčaty rivalitu na tréninku?

Ano  zdravou rivalitu cítím a jsem za to rád. Je to o srdci závodníka. Obě mají vlastnost, že nechtějí prohrávat, obě mají sílu a vůli na sobě pracovat a když se sejdou na tréninku a začne hlavní část, stávají se rivalkami, to je samozřejmé a pro jejich růst dobré. Snažím se jim oběma říkat, že musí jedna z druhé vytěžit něco pro sebe, každá jsou v něčem jiná, mají jinou techniku běhu, jiné schopnosti, dovednosti, takže si mohou hodně pomoci.  Pokud by se začaly soubojům spolu vyhýbat, nebo ztratily vůli bojovat, pracovat, byla by to škoda. Přeju si, aby tento moment nepřišel nebo přišel až za dlouho a byla na tréninku pořád jako do teď příjemná, ale dravá atmosféra. 

Jaké jsou šance obou závodnic na MČR?

Věřím, že obě projdou do finále a tam se může stát cokoliv.  Obě měly vloni medaile, kdyby to bylo stejné i letos, nezlobil bych se.  Konkurence je obrovská a poprázdninové mistrovství nepředvídatelné :-D