Klára Bartošková zazářila na MČR ve vícebojích a vyhoupla se do čela českých tabulek

28.05.2017 09:01

Klára Bartošková zazářila na MČR ve vícebojích a vyhoupla se do čela českých tabulek

V Olomouci při mistrovství ČR ve vícebojích zazářila Klára Bartošková. Hned dvě individuální disciplíny dokázala vyhrát, v šesti si překonala osobní rekord a na trati 150m famózním výkonem v čase 18,58s zaběhla nejrychlejší čas roku v České republice ve své kategorii.

Klára začala parádními překážkami za 14,63s a nový osobní rekord. Po doběhu jsme měli obrovskou radost. Klárka i trenér si jsou jisti, že tam stále byly rezervy na vylepšení tohoto výkonu. Pak přišla naše nejslabší disciplína skok vysoký a skvělý osobák 151cm. Následná výška byla hlavně třetím pokusem hodně nadějná, nikdo v tu chvíli netušil, jak by bylo dobré ji překonat. Ale nesmíme být neskromní. Klára skočila osobák o 12 cm. Vrh koulí je pro tuto subtilní dívenku disciplína, kde hlavně nechce ztratit kontakt se závodnicemi v popředí. Klára se vybičovala ke skvělému vrhu a načiní odeslala do vzdálenosti 9m a 36cm což byl pro ní nový osobní rekord takřka o 1 m.

Pak přišla paráda prvního dne. O Klárčiných kvalitách na 150m jsem věděli. Ale stály vedle ní skvělé soupeřky. Klára měla výborný start a sváděla krásný souboj, jako pak už po zbytek šampionátu s plzeňskou Barborou Píchalovu. Obě běžely naprosto fantasticky. Naše Klára Bartošková v závěru odrazila útok soupeřky a doběhla si nejen pro vítězství, ale i nový osobní rekord 18,58s. Tento výkon jí katapultoval do čela českých žákovských tabulek, je novým oddílovým a nejspíše i krajským rekordem. Oddílový rekord do této chvíle držela naše vynikající atletka  Zdeňka Seidlová.  

Klára Bartošková tak skončila 1. den víceboje na 3 místě a rozjeté to měla nad očekávání.

Druhá z našich závodnic Sabina Duchoslavová zahájila skvěle. Nový osobní rekord na překážkách 14,78 byl parádním vstupem. Na výšce přišlo drobné zaváhání. Jak to tak ve víceboji bývá to ovlivnilo vrh koulí. Čím více jsme chtěli, tím více jsme kupili chyby. Radost nám udělala dvoustovka a čas poprvé v kariéře pod 27 sekund konkrétně 26,80s. První den přenocovala Sabina s výhledem do první desítky.

Již večer nám začaly chodit gratulace ke skvělým výkonům a věděli jsme, že druhý den bude  daleko těžší. Zatímco od prvního dne nikdo nic nečekal, druhý den i když o tom nikdo nemluvil nahlas, znamenal pro Kláru boj o medaili. Vše záviselo na skoku dalekém. Dlouhodobě se trápíme s rozběhem. Klárka začala skvěle první pokus a 511cm. Super! Založeno v osobní rekordu. Druhý pokus, malý přešlap a let někam k mezi 540-550cm. Ty jo to je škoda, to bylo nádherný. Třetí pokus, veliká rychlost před prknem rána a 508cm, bohužel jsme zvedli hlavu před odrazem přestali běžet a měli dvoustopový nedošlap tzn. znovu by to bylo okolo 540. Uuuu krásné představení mladé závodnice i v tom to sektoru. Kolegyně ale naskákaly. Dálka byla jejich nejsilnější disciplínou a věděli jsme, že bude rozhodovat oštěp a běh na 800m. V oštěpu dolehla tíha okamžiku a nedokázali jsem se poprat s technikou. Výkon 27,11m byl mírně za očekáváním, ale pořád nás držel ve hře. 800m bychom museli běžet o devět sekund rychleji než Barbora Píchalová, která držela třetí místo. Do toho dostáváme zprávu o osobních rekordech našich závodnic z Pardubic, kde se bojovalo o postup z krajského přeboru družstev. Byli jsme nažhaveni a měli víru, že se to dá dokázat. Klára běžela neskutečně, předvedla další z mimořádných výkonů a pro nás mimořádných zážitků, na které budeme dlouho vzpomínat. Klárka opravdu jela jak dráha. Když běžela do cílové rovinky vypadalo to velmi dobře Barbora Píchalová byla potřebných cca 70m vzad a naděje žila. Ale i Barbora je vynikající bojovnicí a její poslední stovka byla příkladná. Bojovala také jako lev a těsně před námi uhájila bronzovou medaili. Byl to nádherný zážitek a představení naší Kláry Bartoškové, která překvapila všechny jak vysokými kartami míchala při MČR ve víceboji. Perfektní výkon, i když to necinklo, bylo to obrovský zážitek.

Sabča Duchoslavová předvedla obrovský vnitřní boj. Moc chtěla, ale pořád se nemohla dostat do pohody. Navíc druhý den začíná její ne příliš oblíbenou dálkou. Chovala se naprosto profesionálně. Skvěle rozcvičená, nahecovaná, připravená. Vše vycházelo. Pak přišel první pokus a ohromný nedošlap. Výkon 464cm byl obrovským zásahem do psychiky, ale jedeme dál. Druhý pokus 440cm, no to snad není možný. Konzultace s trenérem, vše se upravilo , výborné nahecování a třetí pokus konečně z prkna 501cm. Super, nejlepší výkon pod otevřeným nebem. Úplně stejně probíhal oštěp. Obrovsky Sabču tento víceboj zkoušel. Prošla si těžkými chvílemi. Opět padl nejlepší výkon až 3. pokusem.  Před osmistovkou měla obrovskou krizi. Dolehl na ni fakt, jak těžký tentokrát ten víceboj byla a psychické síly, které nechávala na jednotlivých disciplínách najednou začínaly docházet. Opět ukázala srdce bojovníka. Vstala a bojovala. V ohromném vedru, vyčerpaná, krájela metr za metrem, v cílové rovince bylo vidět, že už jde na úplný doraz a dostává ze sebe úplně všechno. Protla cíl, neskutečně unavená, neskutečně vyčerpaná, ale dokázala to. Každý dokončený víceboj se počítá a těžké závody nás posouvají vpřed.

Byly to dva krásné příběhy, které v nás zanechaly spoustu zážitků a emocí. Děvčatům blahopřejeme k předvedeným výkonům.