Halové víceboje ozdobily osobními rekordy vysokomýtské závodnice

15.01.2017 18:28

V nejnovější atletické hale České republiky v Ostravě zahájily vysokomýtské atletky letošní halovou sezónu. Vícebojaři jsou nejvšestrannějšími atlety a musí umět takřka všechny atletické disciplíny. Jak složité je udržet koncentraci, jak náročné je trávit celý den na stadioně, o tom tito atleti vědí své a vždy hledají cestu, jak vše co nejlépe zvládnout a jak poskládat disciplíny, co nejlépe.

Mýtské atletky přijely se stejnou ambicí do ostravské haly. Brzké vstávání, pět atletických disciplín, osm hodin strávených v hale, ale stálo to za to. Vezeme osobáky a dvě naše atletky se probojovaly na stupně vítězů.

Jednoznačně nejlépe z našich závodnic poskládala víceboj Klára Bartošková. Solidní překážky v novém osobním rekordu 9,33s znamenaly vyrovnání oddílového rekordu. Čas slušný, ale sama Klárka cítila, že to mohlo být i rychlejší. Pak přišla na řadu výška. Tam to dlouho vypadalo pohodově, ale zbytečné chyby a nevyskákanost, stála naší závodnici zhruba 120 bodů a skočila jen 133cm. Koule, která nás v minulosti hodně trápila, byla tentokráte v pohodě a nedošlo k výraznější ztrátě. Stále to však je jedna z Klárčiných slabších disciplín. Pokud naše závodnice chtěla pomýšlet na účast na MČR bylo potřeba po třech disciplínách, hlavně díky výšce, hodně zabrat v dálce a na osmistovce. Dálka začala velmi rozpačitě, zhruba 4 stopový nedošlap v prvním pokusu a jen 457cm. Posouvali jsme rozběh dopředu a došlo k zlepšení, ale nebylo to stále ono. Zlepšení na  480cm sice znamenalo posun v této disciplíně mezi tři nejlepší, ale stále bylo potřeba přidat. Poslední pokus a hraje se o všechno, i přes posun rozběhu až skoro do přešlapu je Klárka na odraze zase bez prkna. Chyběla cca stopa, ale jinak se odraz podařil náramně a bylo z toho výborných 510cm. První pětka v životě a útok na první pětici celkového pořadí. Žákyň startovalo přes třicet. Na osmistovce bylo potřeba běžet osobák. Klárka začala aktivně a každé okolo se držela soupeřek zuby nehty. V cílové rovince šla do čela a vyhrála svůj rozběh. Nový osobní rekord a čas pod 2:35. Celkové třetí místo mezi žákyněmi a živíme velikou naději na start na mistrovství ČR ve vícebojích. Konkurence je ale obrovská.

  Druhý cenný kov přidala mezi juniorkami Martina Čiháková. Poprvé v kariéře si přeběhla vyšší juniorské překážky a celé v tříkrokovém rytmu. Martina je juniorkou teprve od 1.1.2017. Pak přišla na řadu výška, kde jsme byli optimističtí,  nicméně zařazení do horší výkonnostní skupiny Martině neprospělo. Jednoznačně bylo potřeba, aby skákala na hlavní ploše. Soutěž skupiny B byla dlouhá a když přišly rozhodující výšky, naší závodnici již nezbyl dostatek sil.  Vrh koulí byl poprvé v kariéře této závodnice těžší čtyřkilovkou a byla na nás velmi slušná. (dorostenky vrhají 3kg, juniorky již 4kg koulí)
Dálka se povedla a to že velmi. Nový osobní rekord 521cm a to to bylo stejně jako u Klárky s velikým nedošlapem. Osmistovkou se Marťa protrápila, ale po dlouhém zranění je zpět a za to jsme rádi.

Celý den si náramně vedla Sabina Duchoslavová. Předváděla nejhodnotnější výkony z našich. Osobní rekord na překážkách 9,17s. Výška 151cm i když tam rozhodně bylo i na víc. Bohužel jsme chybovali v rozběhu. V kouli paráda, žádný propad. Bylo to rozjeté skvěle. Pak ale přišla dálka a ta zmrazila naše ambice. Bylo potřeba skočit za pět metrů. První pokus byl nejnadějnější, ale obrovský nedošlap. Pak čím víc jsme chtěli tím méně to šlo. Museli jsme zabojovat na osmistovce. Sabča dělala, co mohla, opravdu se vydala ze všech sil, ale bodovou ztrátu se dohonit nepodařilo.

Další naše závodnice je potřeba také pochválit. Jsem hlavně rád za nasazení. Osmistovku jsme měli minimálně přístupem nejlepší ze všech. Každý si veze nějaký osobák a za to jsme rádi. Ukázali se věci, na kterých musíme stále pracovat. To nás motivuje do další práce. Hurá do dalších závodů. Budeme ještě lepší. Nejsme obyčejní jsme ACVM.