Den před odjezdem na ME juniorů, mapujeme soupeře!

13.07.2015 13:12

V úterý v ranních hodinách odjedou naše závodnice Zdeňka Seidlová a Martina Homolová do švédské Eskilstuny, kde ve čtvrtek vypukne 23. Juniorské mistrovství Evropy.

 

Dnes děvčata absolvují v Praze poslední trénink. Kdo bude soupeřem našich děvčat?

 

400m, 4x 400m, Zdeňka Seidlová - letos běhá ve veliké pohodě. Poslední dva týdny ale bohužel neproběhly ideálně. Tréninky nebyly nejhorší ale….. Zdeňka prodělala infekční onemocnění a bylo nutné nasadit i antibiotika. Rychlostní trénink po nemoci nebyl špatný, ale naměřené hodnoty TF naznačovaly, že se tělo s nemocí stále pere. Parametry speciálního tempa otestujeme dnes. Do Švédska odjíždíme s velkým odhodláním a bojovou náladou. A kdo že bude naším soupeřem?

 

Na trati 400m se poběží rovnou semifinále. Postupový klíč do finále bude pravděpodobně první dvě plus dvě na čas. Favoritkou je Lavici Nielsen.  Se svým osobním maximem 52,25s bezkonkurenčně vládne startovnímu poli. Letos pátá žena z britského šampionátu dospělých předvedla před týdnem v rozběhu čas 52,98, když porazila britskou reprezentantku Maddox. Ve finále následující den běžela čas 53,01. Britky budou v Eskilstuně opravdu silné. Její dvojče Lina umí totiž 53,38 a další Britka ve startovním poli Hylton umí také hluboko pod 54. konkrétně 53,54s. Ostrovanky jsou favoritkami i ve štafetě 4x400m. Zajímavostí je, že štafetu můžou běžet za určitých předpokladů hned dvě dvojice dvojčat a to sestry Nielsen, a sestry Hylton. Dvojče Cheriece Hylton (400m) je totiž největší favoritkou na 200m s osobním maximem pod 23s.

Nadvládu dívenek z ostrovů bude chtít rozbít záhadná Ruska Bednova s osobním rekordem 53,04. vloni 54,86. Neznáme ji z mládežnických šampionátů do 17 let, ale letošní čas je opravdu vynikající.

 

Na startu je i vloni nejrychlejší dorostenka Evropy Francouzka Carti, která při HME v Praze vyhrála společně se svými kolegyněmi štafetu 4x400m ( u týmu byla jako náhradnice). Letos zatím pod otevřeným nebem zaostává za svými nejlepšími časy , to ale na ME nic neznamená a i ona může překvapit. Letos nejlépe 54,51s. Čtvrtka je znovu nabitá a určitě bude na co koukat a s kým závodit :-D Vypadá to, že kdo bude chtít medaili, bude muset útočit na hranici 53 sekund..Kdo bude chtít do finále musí běžet pod 54s.  Zdeňka se svým osobním maximem 54,04 má 9. nejlepší čas z přihlášených.

 

200m Martina Homolová – letos Martina udělal obrovský progres výkonnosti. Každým závodem vylepšuje své maximum na dvě stě metrů. Hlavním důvodem je vylepšení techniky běhu ( i když stále je na čem pracovat) a zlepšení některých důležitých ukazatelů. Poslední tréninky naznačily, že je Martina připravena dobře. Na svůj první velký šampionát odjíždí zdravá a v dobré pohodě.

Největší favoritkou dvoustovky je, jak už bylo zmíněno,  Hylton Shannon s osobním maximem 22,94s. V loňském roce skončila čtvrtá na světovém juniorském šampionátu v Eugene a letošním časem se pasovala do role na zlato. Její osobní rekord ale padl na velmi rychlé dráze v Lougborough, když ji do zad fouklo velmi příjemných 2,0.  Čas na hranici 23 sekund má ale hned několik závodnic.  Další Britka Charlotte McLennaghan se může pochlubit výkonem 23,09s. V Mannheimu při Junioren Gala jí aůe dokázala porazit Němka Gina  Lückenkemper  s osobním rekordem 23,04s. Další pozice jsou ale hodně vyrovnané. Většina závodnic je v těsnána těsně kolem 24 sekund a dá se očekávat veliká bitva.

Martina odjíždí do Švédska s výkonem 24,10s., který dala v protivětru – 1,4s.. O postupech, jak už to u sprintu bývá, budou rozhodovat opravdu detaily. Souboj dvoustovkařek bude tříkolový. Tzn. rozběh, semifinále a finále. Martina odjíždí do Švédska s 12. nejrychlejším časem.

 

Držte našim děvčatům palce. Budeme se rvát o každý metr a věřím, že obě děvčata budou trhat švédský tartan.